Direct naar de inhoud.

Naast overlast ook winters vertier

  • door:
  • op:
Foto: Henk Drenth (RTV1)

VEENDAM – (Door Henk Drenth) – Zondagmorgen leek het met een dun laagje sneeuw nog mee te vallen in de Parkstad. Het verwachtte pak tot 20 centimeter zou het niet worden. De meeste sneeuw zal in het zuiden van de provincie gaan vallen volgens de laatste voorspelling. Maar doordat het de hele zondag toch door miezerde groeide de sneeuwlaag toch behoorlijk aan met op beschutte plekken de verwachte 2 tot zo’n 5 centimeter sneeuw in Veendam.

Gemeente Veendam

Door de sneeuwstorm heeft de sneeuw zich bij stoepranden en tussen geparkeerde auto’s opgehoogd van 12 tot plaatselijk 32 centimeter. De gemeente Veendam had voor de gladheidbestrijding 24 uur per dag een zestal strooi-eenheden ingezet, waarop bevestigd een sneeuwploeg en zoutstrooier. Het opvriezen van natte weggedeelten probeert de gemeente zoveel mogelijk te voorkomen. Voordat het gaat sneeuwen of ijzelen werd er preventief gestrooid. De hoofdwegen, bus routes, de wijk ontsluitende wegen, fietspaden, bruggen en het centrumgebied worden gestrooid. Het uitgangspunt daarbij is dat iedereen binnen een redelijke afstand een bestrooide weg kan bereiken.

Code rood

N33 langs Veendam – F: Henk Drenth

Het KNMI gaf code rood af met het advies om niet onnodig de weg op te gaan. Op de N33 was het dus tamelijk rustig.

Pal tegen de harde wind in was het met een passagier achterop de fiets lastig te doen. En was een jong stel gaan lopen op het fietspad langs de Industrieweg. Deze winterse omstandigheden zijn nieuw voor hen. Moeder had hun over de winter van 1979 vertelt. Met hoge sneeuwduinen, Siberische kou en gevoelstemperaturen van tussen de -20 en zelfs tot -25 graden. Desalniettemin was de gevoelstemperatuur van afgelopen zondag 7 februari  ook -14 graden. Met name op de plekken waar de ijzige wind vrij spel had en de fietser moeite heeft niet opzij te worden geblazen.

Wandelen in een sneeuwstorm

Mevrouw Joosten uit Wildervank was er met de hond op uit gegaan. “Lekker een frisse wandeling, met een beetje nostalgie.” Zij genoot er wel van. Ze wilde tot even voorbij de rotonde en dan nog een stukje Wildervanksterdallen. Ondanks de waarschuwing dat je op het viaduct eigenlijk niet kon vertoeven met de huidige harde snerpende zijwind en sneeuwstorm. Ze vertelde echter wel wat in haar mars te hebben en er goed op gekleed te zijn. Ze zou terug gaan als ze het niet meer vertrouwde. In de bebouwde kom maakten later in de middag nog wat meer mensen een “frisse” wandeling. Het was een dag om niet gauw meer te vergeten. Intussen kondigde het KNMI aan dat de vrieskou nog wel 14 dagen gaat aanhouden..

Tekst en foto’s Henk Drenth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-