Direct naar de inhoud.

Stoomlocomotief Museumspoorlijn STAR in revisie

  • door:
  • op:
Foto: Tim Goorman

STADSKANAAL – De treinen van Museumspoorlijn STAR staan vanwege de coronacrisis al sinds eind oktober 2020 stil. Maar ondanks dat gaan de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen door. In de werkplaats van de STAR wordt op aangepaste wijze doorgewerkt aan de revisie van het materieel.

Stoomlocomotieven

De ‘gedwongen’ lange winterpauze wordt benut voor een revisie aan stoomlocomotief 52 8060. Doordat er vanwege de coronamaatregelen met minder mensen gewerkt wordt duren de werkzaamheden iets langer dan normaal. De locomotief wordt o.a. voorzien van een nieuwe asbak, ook zijn alle wielen op een speciale draaibank in Rotterdam ‘afgedraaid’. Het profiel voldoet weer aan de wettelijke eisen. Daarnaast vinden er vele kleinere en grote reparaties en controles plaats. Zusterlocomotief 52 8082 staat tevens in de werkplaats. Deze locomotief wordt door de medewerkers weer geheel in rijvaardige conditie teruggebracht. Een megaklus die vele jaren heeft geduurd. Wie weet gaan we de ‘8082’ dit jaar onder stoom zien!

‘Koninklijk’ rijtuig

Eén van de andere projecten waar al geruime tijd aan gewerkt wordt is de revisie van restauratierijtuig WR131. Deze wagen, een voormalig Duits postrijtuig uit de jaren ’50, is al sinds 1993 bij Museumspoorlijn STAR aanwezig. Het rijtuig is vele jaren gebruikt als restauratierijtuig. ‘Beroemd’ werd het rijtuig door het streekbezoek van Koningin Beatrix aan Oost-Groningen in 2002. In dit rijtuig maakte ze een rit van Stadskanaal naar Musselkanaal.  Het interieur van het rijtuig krijgt een opknapbeurt, het exterieur wordt teruggebracht in de uitvoering van de jaren ’50. Daarnaast krijgt de wagen een uitgebreide technische revisie.

Seizoen 2021

“De treinen staan nog stil, maar we hopen vanaf mei weer te kunnen gaan rijden. De eerste rijdag staat, onder voorbehoud van versoepeling van de maatregelen, gepland op zondag 2 mei. E-tickets voor de het komende seizoen zijn vanaf nu weer online te koop. Die kunnen dan gebruikt worden zodra we weer op stoom komen in Stadskanaal”, aldus de STAR.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal