Direct naar de inhoud.

Musselkanaal start met eigen Dorpsbedrijf

  • door:
  • op:
Levendig Musselkanaal

MUSSELKANAAL – In het dorp Musselkanaal is een start gemaakt met het ‘Dorpsbedrijf Levendig Musselkanaal’. Woordvoerder Annalies Langenburg: ” Een dorpsbedrijf is een echt bedrijf dat werkt aan een beter en mooier dorp. Als dorpsbewoner run je zelf de zaken en ontwikkel je samen met maatschappelijke organisaties, verenigingen en bedrijven projecten in de buurt. Met als doel het dorp leefbaar te houden.  Wat heeft het dorp nodig? Wat maakt het wonen in Musselkanaal nog prettiger? De antwoorden op die vragen kunnen een start zijn van een goed idee”.

Zo zijn er al verschillende ideeën verzameld en is men ook constant op zoek naar inspiratie. Het dorpsbedrijf zou bijvoorbeeld iets kunnen betekenen in de energietransitie. Vrijwilligers kunnen worden opgeleid tot energiecoach, en kunnen zo bewoners voorlichten op het gebied van energiebesparing. Daarnaast is er een idee dat het Dorpsbedrijf iets zou kunnen betekenen op gebied van nieuws, bijvoorbeeld door het uitbrengen van een dorpskrant.

Een idee dat vanuit de Gemeente Stadskanaal en de Gebiedsontwikkeling Levendig Musselkanaal al wat verder is uitgegroeid, is het huidige Work Out-team. Dit team bestaat uit een groep mensen die om verschillende redenen een afstand hebben gekregen tot de arbeidsmarkt. Vanuit dit team wordt een opstap gemaakt naar betaald werk.

De bedoeling is dat deze mensen gaan werken onder de vlag van het Dorpsbedrijf waar ze verschillende klussen in de buurt kunnen gaan uitvoeren. Denk hierbij aan het onderhouden van een tuintje, snoeiwerkzaamheden in de buurt of ondersteuning bij evenementen in het centrum. Er zijn nog talloze andere klussen te bedenken. Het dorpsbedrijf hoopt dat er ideeën voor klussen vanuit het dorp gaan komen. Opdrachtgevers kunnen bijvoorbeeld de gemeente of maatschappelijke organisaties zijn, maar ook bewoners of bedrijven. Uiteindelijk resulteert dit Work Out-Team in een drietal ontwikkelingen. Ten eerste verkleint het de afstand van de mensen tot de arbeidsmarkt waardoor de kans op een baan veel groter is. Ten tweede brengt het Musselkanaal een mooiere en betere buurt. En ten derde verdient het dorpsbedrijf wat geld om te kunnen besteden aan andere zaken die de leefbaarheid van Musselkanaal ten goede komen.

Langenburg: “Een mooi voorbeeld van een dergelijk bedrijf is Wijkbedrijf Selwerd in Groningen. Het bestaat al een paar jaar. Voorbeelden van hun activiteiten zijn een Repair Café voor het repareren van kapotte elektrische apparaten, verschillende opruimacties in de wijk, een buurttaxi, een stageplek bemiddelen voor leerlingen van het mbo, enzovoort”, aldus Langenburg.

.

Het komende jaar wordt uitgetrokken om het Dorpsbedrijf op te gaan zetten en de verschillende ideeën uit te gaan werken. Er zullen klussen worden gezocht, fondsen worden geworven en mensen worden betrokken. Een experimenteel jaar dus! Aan het eind van 2021 zal blijken of er voldoende draagvlak is om dit dorpsbedrijf voort te gaan zetten. Met de vliegende start van het Work Out-team heeft het Dorpsbedrijf hier alle vertrouwen in. Samen voor een Levendig Musselkanaal.

Vragen, suggesties of meedoen? Dorpsbedrijf Levendig Musselkanaal is te bereiken via dorpsbedrijf@levendigmusselkanaal.nl  of tel. 06-11122062. Meer informatie is te vinden op www.levendigmusselkanaal.nl/dorpsbedrijf of via facebookpagina Levendig Musselkanaal.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal