Direct naar de inhoud.

Ministerie bevestigt: Nedmag mag tot 2045 zout winnen in Veenkoloniën

  • door:
  • op:
De Nedmag locatie in Veendam
F: RTV Noord

VEENDAM – Zoutwinbedrijf Nedmag in Veendam blijft tot minimaal 2045 actief in de Veenkoloniën met het winnen van zout. Dat blijkt uit het instemmingsbesluit van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, dat vrijdag is gepubliceerd. Eerder bleek al uit het ontwerpbesluit dat Nedmag nog een kleine 25 jaar de ruimte krijgt voor zoutwinning. Daar kwam kritiek op, nadat onder meer de Kamerfractie van de ChristenUnie vragen stelde over de duur van de zoutwinning.

Maar het ministerie laat de termijn ongemoeid. Verder komt het ministerie Nedmag tegemoet. In het ontwerp-instemmingsbesluit vroeg het ministerie de zoutwinner nog om een financiële waarborg. Er moest in eerste instantie op initiatief van Nedmag een fonds of stichting worden opgezet, waaruit kosten voor toekomstige beheersmaatregelen worden betaald. Daarbij valt te denken aan maatregelen voor het waterbeheer.

Maar het ministerie heeft in haar definitieve oordeel besloten dat dit niet onder regie van Nedmag moet worden opgetuigd, maar dat dit in de Mijnbouwwet wordt opgenomen. Het bedrijf had hier in een zienswijze op aangedrongen.

Vaker rapporteren

De aanpassing van het besluit van het ministerie heeft echter ook gevolgen voor Nedmag. Zo wordt het maximaal te produceren pekel per zoutcaverne voor Nedmag begrensd, moet het bedrijf vaker rapporteren over haar zoutproductie en moet het een ander middel dan dieselolie gaan gebruiken in het productieproces.

Het definitieve instemmingsbesluit ligt voor belangstellenden tot vrijdag 11 juni ter inzage op de gemeentehuizen van Veendam, Midden-Groningen, Aa en Hunze en Tynaarlo. Ook is het besluit in te zien op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in Den Haag.

 

 

Bron: RTV Noord-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal