Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

SBO Wim Monnerau-school uit Veendam wint E-waste Race

SBO Wim Monnerau-school

Leerlingen van SBO Wim Monnerau-school winnen E-waste race (foto: Ariënne Dozeman / RTV1)

VEENDAM – Basisschool Wim Monnerau uit Veendam heeft de E-waste Race gewonnen. De leerlingen van groep 5 wisten de meeste afgedankte elektrische apparaten in te zamelen: 2354 stuks.

De wedstrijd is een initiatief van Virol, een afvalverwerkingsbedrijf in het Noorden van Nederland. Zij organiseren ieder kwartaal een E-waste race in gemeenten in Noord Nederland. Deze keer deden tien scholen uit de gemeenten Veendam en Midden Groningen mee.

Recyclen

E-waste, oftewel elektronisch afval, zijn afgedankte elektrische of elektronische apparaten. Dit zijn alle apparaten met een batterij of een stekker.

Elektronisch afval is de snelst groeiende afvalstroom ter wereld (Anneloes Oldenburger)

Anneloes Oldenburger van Virol legt uit waarom het zo belangrijk is om deze apparaten te recyclen: ‘Elektronisch afval is de snelst groeiende afvalstroom ter wereld. We zijn geneigd ze weg te gooien. Terwijl er nog waardevolle metalen en grondstoffen in die apparaten zitten. Door deze race proberen we kinderen daarvan bewust te maken.’

Grote container

De kleine containers die de school had gekregen om de apparaten in te verzamelen bleken al snel te klein. En dus werd er een grote container op het schoolplein geplaatst. Teamleider Jenny Martijn was positief verrast door het enthousiasme van iedereen: ‘Dan kwamen ze hier ’s ochtends weer met karren vol. En dat in coronatijd waarin mensen toch wat huiverig zijn.’

De Wim Monnerau-school is een basisschool voor speciaal onderwijs. Juist deze actieve uitdaging paste de leerlingen goed. Zo had een oma van één van de leerlingen gezegd: ‘onze  kinderen winnen niet snel bij een voorleeswedstrijd of een rekenwedstrijd, maar deze wedstrijd gaan ze winnen en daar helpen we ze bij.’

Naar NEMO

Wethouder Bert Wieringa mocht de kinderen vandaag verrassen met de eerste prijs: een uitstapje met de hele klas naar wetenschapsmuseum NEMO in Amsterdam.

 

 

 

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.