Direct naar de inhoud.

Speciaal kamp moet gescheiden mannen helpen praten

  • door:
  • op:
F: Pixabay

VEENDAM – Wat doe je als je als man in een echtscheiding ligt en het communicatief niet meer lekker gaat? De oplossing is volgens Freek van Dijk een ‘gescheiden mannenweekend’. Hij is mede-organisator van ontmoetingsweekenden komende zomer bij Veendam. Waar vrouwen relatief makkelijk over hun gevoelens praten met vriendinnen, gaat dat bij mannen moeilijker, stelt Van Dijk. Hij ervoer het aan den lijve, toen hij zelf in scheiding lag. ‘Eerst was ik ermee aan het worstelen. Ik vond het moeilijk een goede weg daarin te vinden.’ Zijn kinderen merkten dat hun vader zich anders gedroeg.

Op een gegeven moment kwam Freek in gesprek met Patrick, die ook in scheiding lag. Ze ontdekten hoe fijn het kan zijn om te praten met iemand die ongeveer hetzelfde doormaakt.

Snel boos of alles goed vinden

Het meest heikele punt zijn de kinderen, volgens Van Dijk. Sommige vaders vinden tijdens een scheiding ineens alles goed wat de kinderen doen, andere worden juist heel boos op alles wat ze doen. ‘Je manier van communiceren verandert en de kinderen zitten in de knel’, constateert hij. ‘Er zijn allemaal praatgroepjes, maar we willen uit de therapiehoek blijven, en praten over hoe je de periode ervaart’, zegt Van Dijk. Daarom bedachten zij samen de weekenden.

Kampvuur maken

‘Mannen zijn vaak doeners‘, zegt Van Dijk. ‘Als we met mannen samen dingen gaan doen, dan heb je makkelijker verbinding en kun je makkelijker met elkaar praten.’ Het gaat om bijvoorbeeld samen een kampvuur maken, een blotevoetenpad lopen of zwemmen in een meer. Het doel is beter grip te krijgen op de manier waarop je communiceert met je omgeving in zo’n lastige periode. Of zo’n periode je een groep nieuwe vrienden oplevert? ‘Dat zou zomaar kunnen’, zegt Van Dijk.

 

Bron: RTV Noord-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal