Direct naar de inhoud.

Wie wordt de nieuwe burgemeester van Veendam?

  • door:
  • op:

VEENDAM – Op maandag 14 juni 2021 wordt bekend wie de gemeenteraad voordraagt als nieuwe burgemeester van Veendam. De voorzitter van de vertrouwenscommissie maakt de naam bekend in een bijzondere openbare raadsvergadering. Deze vergadering is aansluitend aan de besloten raadsvergadering, waarin er gestemd wordt over twee kandidaten. 

Burgemeester Sipke Swierstra van de gemeente Veendam. Foto: Huisman Media

Twee kandidaten 

De vertrouwenscommissie bestaat uit een afvaardiging van raadsleden van de partijen in de gemeenteraad, die met een advies komen aan de gemeenteraad. Deze commissie is verantwoordelijk voor de selectie van de kandidaten. Tijdens een besloten raadsvergadering presenteert de vertrouwenscommissie twee kandidaten. Door een schriftelijke stemronde bepaalt de gemeenteraad wie van de twee kandidaten gekozen wordt.

Bijzondere openbare vergadering

In de schorsing na het besloten deel van de vergadering wordt de voorkeurskandidaat gebeld. Vervolgens gaat de raadsvergadering verder met een openbaar deel, waarin de naam van de voorgedragen burgemeester openbaar wordt gemaakt. De bijzondere openbare vergadering start naar verwachting rond 20.30 uur. Vanwege corona kan er geen publiek bij de bijzondere vergadering aanwezig zijn. Wel wordt de openbare vergadering uitgezonden via www.veendam.nl/gemeenteraad.

Gemeentehuis Veendam (foto: H. Drenth)

Zelfstandig

Veendam krijgt een nieuwe burgemeester omdat de gemeente zelfstandig verder gaat. Het proces van gemeentelijke herindeling in de provincie Groningen is afgerond. Vanwege dat proces heeft Veendam al sinds 2013 in de persoon van Sipke Swierstra een waarnemend burgemeester.

Beëdiging na de zomer

Naar verwachting vindt de beëdiging van de nieuwe burgemeester door de commissaris van de Koning na de zomer plaats.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal