Direct naar de inhoud.

Flinke kater in Boedapest na Oranje debacle: ‘het was drie keer niks’

  • door:
  • op:
Gert Grimmius, vlak voor de wedstrijd | Foto: eigen foto

REGIO – Nederland wordt wakker met een flinke kater. Na de 0-2 deceptie van de Oranje Leeuwen tegen Tsjechië is het Nederlandse EK avontuur afgelopen. In ons eigen landje zagen 5,7 miljoen kijkers op hun schermen Oranje verliezen. Maar er waren ook een paar duizend supporters die het vliegtuig naar Boedapest pakten om daar live Oranje in actie te zien. Zo ook de supporters van Supportersvereniging Valthermond Stadskanaal, die ’the day after’ even bekomen van het verlies. 

‘Die eerste helft ging nog wel. Maar in de tweede helft voelden we de bui al snel hangen’, aldus Gert Grimmius uit Stadskanaal. Samen met o.a. mede-supporter Marcel Weijs uit Veendam was hij erbij, met de iconische vlag van Stadskanaal. (tekst gaat verder onder de foto)

De iconische Stadskanaal vlag | Foto: eigen foto

Een vlag vol bier

Gert liep samen met zijn vrienden, en een paar duizend andere oranje supporters, mee in de ‘Oranje Mars’ richting het stadion. ‘Er heerste een geweldige sfeer, ook in het stadion. Maarja dat sloeg op een gegeven moment wel om. De vreugde maakte plaats voor teleurstelling en boosheid.’

Ondanks de boosheid bleef het gelukkig wel redelijk rustig in de Hongaarse hoofdstad. Maar de frustratie was wel voelbaar. ‘Nu ben ik zelf niet zo van heel boos worden en met bier gooien, maar anderen in ons vak wel’, aldus Gert. ‘Onze vlag hangt hier nu in de zon te drogen, want hij was helemaal doordrenkt met bier.’ (tekst gaat verder onder de foto)

De oranje mars naar het stadion | Foto: eigen foto

Van Boedapest naar Bakoe

Over de wedstrijd zelf is Gert kort: ‘Het was drie keer niks. Ik heb geen één goede aanval gezien. Echt heel matig, onvoldoende.’

De volgende wedstrijd van Oranje zou zich afspelen in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, tegen Denemarken in de kwartfinale. ‘We waren al aan het kijken voor tickets naar Bakoe’ zo vertelt Grimmius. ‘Maar we durfden het nog niet aan om al te boeken. Gelukkig maar, anders hadden we die vliegtickets voor niks gekocht. Nu moeten we helaas al weer een reis boeken, terug naar Nederland.’

Regenboog Vlag

Rond de achtste finale hing al een rel, voordat de wedstrijd überhaupt begonnen was. Het duel speelde zich namelijk af in Boedapest, de hoofdstad van Hongarije, waar kortgeleden een anti-homowet is aangenomen. Volgens de nieuwe regelgeving in Hongarije mogen boeken en films met een homoseksueel personage niet meer getoond worden. Hetzelfde geldt voor reclames waarin homo’s of transgenders te zien zijn.

Hierom hadden veel supporters een regenboogvlag meegenomen, als protest tegen het anti-homo beleid van Hongarije. Veel van deze vlaggen werden in beslag genomen door beveiligers. Ook de supporters uit de Veenkoloniën droegen een regenboogvlag bij zich, maar deze werd niet afgepakt. ‘Ik had de vlag bij me voor mijn zoon Gerben, die zelf homoseksueel is’, aldus Gert. ‘Je moet soms gewoon even je rug rechten en zeggen: hé jongens dit gaat te ver, dit soort beleid pikken we niet’, zo voegt hij eraan toe. (tekst gaat verder onder de foto)

Gert Grimmius (L) en Marcel Weijs (R) met de regenboog vlag | Foto: eigen foto

Noorwegen

Voor de Oranjesupporters Valthermond Stadskanaal, zit het EK er dus nu definitief op. ‘Binnenkort gaan we weer terug naar Nederland. En de rest van het EK, volgen we op de tv.’

Maar lang hoeven de supporters niet op een volgende wedstrijd te wachten. Want in september speelt Nederland al weer tegen Noorwegen, voor de WK kwalificatie.

Een stadion vol Oranje supporters | Foto: eigen foto

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal