Direct naar de inhoud.

Veendam ontvangt als eerste gemeente subsidie voor versnellen woningbouw

  • door:
  • op:

VEENDAM Met een subsidiepot van 8 ton hopen de provincie Groningen en het ministerie van Binnenlandse Zaken de bouw van nieuwe woningen te versnellen. Veendam is de eerste gemeente die van de regeling gebruikmaakt.

Gedeputeerde Tjeerd van Dekken en wethouder Henk Jan Schmaal
Gedeputeerde Tjeerd van Dekken en wethouder Henk Jan Schmaal (foto: Jeroen Willems)

Gedeputeerde Tjeerd van Dekken: ‘Iedereen kent de situatie op de woningmarkt, iedereen weet dat er heel veel woningen bij moeten. Deze regeling zorgt ervoor dat gemeentes sneller aan de slag kunnen.’

Tijdwinst

De gemeente Veendam krijgt 7,5 duizend euro. Het geld moet worden gebruikt bij de planvorming: Hoe ga je een potentiële bouwlocatie herontwikkelen? Wat past er wel en niet? Door aan de voorkant van een bouwproject zo’n stedenbouwkundige visie op te stellen boek je in een later stadium tijdwinst, is het idee.

Wethouder Henk Jan Schmaal: ‘Projectontwikkelaars willen altijd zoveel mogelijk woningen bouwen, dat levert immers het meeste rendement op. Pas daarna wordt er gesproken over de stedenbouwkundige uitgangspunten. Door die visie al aan de voorkant te bepalen en aan de ontwikkelaar mee te geven, kun je straks sneller beginnen.’

‘7,5 duizend euro lijkt misschien weinig, maar is heel belangrijk als het gaat om het inhuren van experts’, stelt Van Dekken.

Signaal

Wethouder Schmaal waardeert vooral het gebaar dat de provincie hiermee maakt. ‘Nadat er jaren is gesproken over krimp laten ze hiermee zien dat ze achter onze woonambities staan.’ Het totale investeringsbudget van de gemeente om alle plannen stedenbouwkundig uit te zoeken is 120.000 euro. ‘Maar alle kleine beetjes helpen’, zegt Schmaal, ‘en ik hoor net dat er nog wel meer in het potje zit.’

Herontwikkeling Winkler Prins Locatie

De gemeente Veendam wil 802 nieuwe woningen gaan bouwen op plekken die leegkomen. Een van de toekomstige bouwlocaties is het gebouw van scholengemeenschap Winkler Prins in het centrum van Veendam.

Over ongeveer twee jaar verhuist de school en wordt het oude gebouw platgegooid. De subsidie helpt de gemeente om nu al te starten met de plannen en voorbereidingen. Schmaal: ‘Je kunt deze plek maar één keer goed invullen en ook maar één keer verprutsen, daar moet je aan de voorkant goed over nadenken.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal