Direct naar de inhoud.

Volgens CBS verloor Stadskanaal in een halfjaar 55 woningen, hoe komt dat?

  • door:
  • op:
Bouw van nieuwe woningen in Musselkanaal | Foto: RTV1

STADSKANAAL – Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bracht vorige week in kaart hoeveel woningen er in Nederland per gemeente bij zijn gekomen, of juist af zijn gegaan. Hiervoor werd er gekeken naar het eerste halfjaar van 2021. En waar er in gemeenten als Borger-Odoorn en Veendam enkele woningen bij kwamen was er in Stadskanaal een afname van maar liefst 55 woningen te zien. 

Daarmee komt Stadskanaal in het rijtje van gemeenten met de grootste afname aan woningen in 2021. Vreemd, aangezien de gemeente Stadskanaal juist de komende jaren wil inzetten op het bouwen van huizen. “Wij willen de huidige kansen benutten voor het creëren van nieuwe woningen in onze gemeente. Het afgelopen jaar hebben we gebruikt om de mogelijkheden hiervoor te vergroten,” zo gaf wethouder Goziena Brongers onlangs nog aan.

Welke woningen?

Maar waar komt deze daling nu toch vandaan? Ook de gemeente zelf keek met enige verbazing naar de cijfers van het CBS. De daling moest dus ook in het gemeentehuis even uitgezocht worden. Het CBS geeft namelijk geen details aan de gemeente over de cijfers.

Renneflat

‘Wij denken dat het te maken heeft met de sloop van de Renneflat’, aldus een woordvoerder van de gemeente Stadskanaal. De flat ging eind vorig jaar volledig tegen de vlakte. De gemeente denkt dat het verdwijnen van deze woningen is meegerekend bij de cijfers van 2021 van het CBS.

‘Met het verdwijnen van de flat staan we als gemeente gelijk met 89 woningen in de min. Maar tegelijk zijn er ook weer woningen gebouwd, bijvoorbeeld in Musselkanaal. Als we deze cijfers naast elkaar leggen dan kun je per saldo inderdaad op die -55 uitkomen.’

Regionale toename

De gemeente Veendam en Borger-Odoorn staan er in de cijfers van het CBS beter voor. In Veendam ging het aantal woningen van 12.906 naar 12.915. Een toename van 0,1 procent. In de gemeente Borger-Odoorn was er een soortgelijke stijging te zien. Daar steeg het aantal woningen met 15 van 11.224 naar 11.239.

Toename in de rest van het land

Ondanks de daling in gemeenten als Stadskanaal en Eemsdelta zijn er in de eerste helft van 2021, in heel Nederland, 39.000 woningen bij gekomen. De behoefte aan woningen is echter groter dan dat. Om het woningtekort op te lossen zal er dus de komende jaren flink bijgebouwd moeten worden. (tekst gaat verder onder de foto)

BRON: CBS

Deltaplan

De provincies Groningen, Drenthe Friesland en Flevoland presenteerden in april al het ‘Deltaplan’. Daarin gaven de provincies aan de komende jaren 220.000 extra woningen te willen bouwen om zo de woningnood terug te dringen. In ruil daarvoor moet een nieuw kabinet 9,5 miljard euro investeren in de Lelylijn, de bestaande spoorlijn via Zwolle en de Nedersaksenlijn en de treinverbinding vanuit Groningen via Stadskanaal naar Emmen.

De Lelylijn | Bron: RTV Noord

 

 



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal