Direct naar de inhoud.

‘Capaciteitsprobleem is oorzaak van stilstand windmolens Veenkoloniën’

  • door:
  • op:
Windpark De Drentse Monden en Oostermoer ligt stil. Foto: Janet Oortwijn / RTV Drenthe

De capaciteit op het windpark is het probleem waardoor de windmolens van Windpark Drentse Monden en Oostermoer nu al ruim twee weken stilstaan. Dat melden diverse bronnen rondom het windpark en de gemeenteraad aan RTV1. Eerder werd al bekend dat een doorgebrande kabel het probleem was, dat was een gevolg van het capaciteitsprobleem.

Leefbaar Borger-Odoorn is niet blij met deze situatie. “Wij hebben in het verleden al gewaarschuwd hiervoor. Iedereen luisterde toen naar de klimaatcowboys. Nu kunnen ze zien wat de gevolgen hiervan zijn,” zo zegt fractievoorzitter Annemiek de Groot.

Vergunning kan niet ingetrokken worden

Een mogelijke oplossing zou zijn om meer hoogspanningsleidingen aan te leggen. Dit zal wel om een extra investering vragen. Leefbaar stelde eerder deze week al vragen aan het college over de kwestie naar aanleiding van het bericht over de doorgebrande kabel.

Coalitiepartij Gemeentebelangen wilde het windpark langer stil leggen en de vergunning opschorten. “Wij wilden als Leefbaar ook naar die motie over opschorting van de vergunning kijken. Dit is helaas niet mogelijk omdat het Rijk die heeft afgegeven,” zo zegt De Groot. Gemeentebelangen geeft aan dat er wel openingen zijn, maar dat het een lange juridische weg zal worden.

Windmolen in 1e Exloërmond waar aan gewerkt wordt. Foto: Tom Meijers / RTV Drenthe

Eerste windmolen draait weer

Het windpark zelf is niet bekend met de problemen. “Wij doen daar sowieso helemaal geen uitspraken over technische oorzaken van het stilstaan,” zo geeft woordvoerder Elzo Springer van het Windpark aan. Ook Enexis is niet bekend met het probleem. “Op ons stroomnetwerk is capaciteit te over,” zo laat woordvoerder Jan Bakker van Enexis weten.

Springer geeft wel aan dat de eerste windmolen inmiddels weer draait. “De bouwer heeft ons laten weten dat sinds het begin van de middag de eerste windmolen weer draait. De komende weken zullen we de andere windturbines ook weer gaan opstarten.”

De gemeente Borger-Odoorn laat via de woordvoerder weten dat ze niet vooruit willen lopen op de officiële oorzaak.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal