Direct naar de inhoud.

Online onderwijs is blijvertje op Noorderpoort en Alfa-college

  • door:
  • op:
Noorderpoort Beroepsonderwijs Stadskanaal

REGIO – De twee grootste mbo-scholen in onze provincie zullen ook dit jaar niet alle lessen fysiek doen. Zowel Noorderpoort als Alfa-college zien blijvende mogelijkheden voor online onderwijs.

Beide besturen laten het aan docenten over welke vakken via de computer zullen gaan.

Noorderpoort-bestuurder Wim van de Pol: ‘Hoeveel, dat verschilt per opleiding en per jaar. Gemiddeld komt het neer op een halve tot een hele dag per week.’

Tweede Kamer wil het niet

Maandagmorgen berichtte de Volkskrant dat meerdere mbo-scholen in het land het online onderwijs, niet helemaal terzijde schuiven. Ze zien er voordelen in, ook al hoeft het vanwege corona niet meer. Dit is tegen het zere been van de Tweede Kamer. Die sprak onlangs in een motie uit dat online onderwijs alleen bij hoge uitzondering mag worden gegeven.

Noorderpoort-bestuurder Van de Pol vindt dat de Kamer ‘iets beter moet kijken naar wat het mbo precies doet’. Hij benadrukt dat studenten juist blij zijn met de ontwikkeling. ‘We hebben het de studentenraad eind vorig jaar gevraagd en die heeft dit geadviseerd. Blended learning vinden ze fijn. De verhouding laten we over aan de onderwijsteams.’

‘Het moet meerwaarde hebben’

Ook de studentenraad van Alfa-college gaf aan dat sommige vormen van online onderwijs ‘soms wel prettig’ zijn. Uitgangspunt is dat online lessen een toegevoegde waarde moeten hebben en dat studenten er zelf ook achterstaan. Dat betekent niet dat studenten voor elk vak mogen meebepalen of het fysiek of online les wordt, maar ‘docenten kennen hun studenten natuurlijk goed’, aldus Dekker.

Als voorbeeld geeft Noorderpoort-bestuurder Van de Pol een theorievak dat door techniekstudenten in Delfzijl, Groningen en Stadskanaal wordt gevolgd. ‘Dat doen ze online, zodat ze geen reistijd kwijt zijn. Of neem stagegesprekken; die had je voor corona één keer per stage. Online kan je misschien wel wekelijks wel even contact hebben.’

Kleine groepen op school, grote groepen online

Online lessen moeten verder mogelijk maken dat de lessen op school met kleinere groepen kunnen. Tijdens de coronapandemie waren die groepen noodgedwongen klein, omdat studenten anderhalve meter afstand moesten houden. ‘We hebben van studenten gehoord dat deze lessen veel beter zijn dan in grote groepen,’ vertelt Van de Pol. ‘Maar kleine groepen kunnen alleen als je ook een deel online doet; anders zouden we twee keer zoveel docenten moeten hebben.’

Terra en Menso Alting gaan wel helemaal fysiek

Al met is digitalisering van de maatschappij volop gaande, stelt Joyce Dekker van Alfa-college. ‘Dat is in elke branche aan de orde. Studenten krijgen er in hun eigen vak ook mee te maken.’ Een woordvoerder van Terra mbo ziet dit ook, maar deze mbo-school ‘gaat dit jaar gewoon weer fysiek lesgeven’. Een woordvoerder geeft aan dat digitaal onderwijs in de toekomst misschien best aan de orde is, maar ‘nu nog niet’.

ROC Menso Alting begint net als Terra weer helemaal fysiek en dat blijft ook zo, zolang de coronapandemie geen roet in het eten gooit. Directeur Willie Renkema: ‘We gebruiken het ‘locatie-onafhankelijk lesgeven’ alleen als studenten of een docent niet naar school kunnen komen, dus alleen om lesuitval te voorkomen. We zetten het niet vast in.’

Dit is een verhaal van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken dit jaar nauw samen om samen meer lokaal nieuws te brengen.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal