Direct naar de inhoud.

Zwemvierdaagse Exloo: feest voor jong en oud

  • door:
  • op:
De zwemvierdaagse. Foto: Jelmer Wijnstra / RTV 1

Een feest voor jong en oud, dat is de zwemvierdaagse in Exloo de afgelopen dagen. 88 deelnemers genieten van het baantjes trekken in zwembad de Leewal, maar ook van de activiteiten die er naast worden georganiseerd. “Zonder die activiteiten zou het lang niet zo aantrekkelijk zijn.”

Het zijn de woorden van badmeester Jack Visser. Samen met collega Nathalie Kramer is hij zich aan het voorbereiden voor de vierde avond, onder het genot van een patatje met. Nadat het vorig jaar door de coronaregels niet kon doorgaan zijn ze blij de vierdaagse nu wel te kunnen organiseren. “Maar het is nog steeds niet zoals het was,” geeft Kramer aan.

Twee jaar geleden waren er maar liefst 250 mensen die meededen. “Dat kan nu gewoon niet. Volwassenen moet nog altijd 1,5 meter afstand houden. Daarom hebben we er verder ook geen publiciteit aan gegeven. Nu is het goed te managen.”

Moeder-dochter uitje

Ondertussen beginnen de eerste mensen hun baantjes te zwemmen, zo ook moeder Gea Burger en dochter Lisette. Ze genieten van het moeder-dochter uitje. “Ik ben hier vroeger mee opgegroeid. Nu kan ik het doorgeven,” zo vertelt Gea terwijl ze zich klaar maakt om zo het water in te duiken.

Lisette vertelt vervolgens waarom ze meedoet. “Het is gezellig, maar ook heel gezond. Wat ik ook heel leuk vind zijn alle andere activiteiten, vooral stuivertje duiken was heel leuk.” Gea vult haar dochter aan: “Ook de brandweer is langs geweest en we hadden paal slaan.”

Gea Burger samen met haar dochter Lisette. Foto: Jelmer Wijnstra / RTV 1

Ze hebben het evenement vorig jaar dan ook echt gemist. “Het is iets waar je ieder jaar enorm naar uit kijkt. Dat het vorig jaar dan ook niet door kon gaan was ontzettend balen, maar wel begrijpelijk,” laat Gea weten.

Zwembad blijft langer geopend

Ook Kramer ziet dat het een echt gezinsuitje is. “Veel ouders gaan samen met hun kind. Het is echt een gezelligheidsevenement. Dat je daarmee nog lekker in beweging bent is een extra. Na een kwakkelzomer is dit dan ook een perfecte afsluiter van het recreatieseizoen.”

Normaal gesproken zou het zwembad komende zaterdag het seizoen namelijk afsluiten. Bij wijze van proef blijft het echter tot en met 31 oktober nog open voor zwemlessen en de dagelijkse baantjestrekkers. “Die zijn er elke dag trouw. Vooral in de ochtend.”

Tijdens de zwemvierdaagse zwemmen de kinderen onder de 10 jaar 10 baantjes. Dat is 250 meter. Boven de 10 jaar zwemmen ze 500 meter wat neerkomt op 20 baantjes. Elke dag zijn er ook activiteiten. Op maandag was er paalslaan, dinsdag kwam de brandweer langs en woensdag was er stuivertje duiken. Gisteren konden de kinderen meedoen aan de glijbaanrace en vandaag geeft de duikclub les en is er een disco.

Lastige coronajaren

Door corona waren de laatste twee jaren lastig voor de Leewal. “Door de coronaregels maar ook door het weer. Deze zomer mocht er weer wat meer, maar wij moeten het van de toeristen hebben. Als het dan net boven de 20 graden is komen ze niet. Ondanks dat het bad wel gewoon 25 graden is,” vertelt een zichtbaar balende Visser.

De glijbaanrace. Foto: Jelmer Wijnstra / RTV 1

Financieel is het nog wel te doen. “We hadden een reservepotje en het scheelt dat wij in een organisatie zitten met drie zwembaden. Dan is het nog te doen, maar het is ook wel weer zo dat we niet nog eens zo’n jaar moeten hebben,” zegt Kramer

Het is dus hopen op betere tijden met hopelijk als figuurlijk startschot de zwemvierdaagse. “We zijn zo blij dat we dit feestje kunnen organiseren nadat het vlak voor de zomer nog niet kon. Vrijdag sluiten we het af met het discozwemmen.”-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal