Direct naar de inhoud.

Dankers Bio Energy: ‘Gemeente Veendam dwarsboomt oplossing voor geurprobleem Borgercompagnie’

  • door:
  • op:
De mestvergister in Borgercompagnie (foto: Martijn Folkers / RTVNoord)

BORGERCOMPAGNIE – Niet Dankers Bio Energy maar de gemeente Veendam frustreert een oplossing voor de stankoverlast van een mestvergister in Borgercompagnie. Dat zegt eigenaar Martien Dankers van Dankers Bio Energy.

Dankers reageert op de uitspraken van wethouder Henk Jan Schmaal van vorige week over het stuklopen van de onderhandelingen tussen de gemeente Veendam en Dankers Bio Energy.

Beide partijen waren met elkaar in gesprek over een oplossing voor het geurprobleem doormiddel van de bouw van een 25 meter hoge schoorsteen en een aantal bijgebouwen bij de mestvergister. Een dergelijke schoorsteen zou het geurprobleem voor de omgeving drastisch moeten verminderen.

Onderhandelingen opgeschort

Wethouder Schmaal maakte tijdens een commissievergadering bekend dat alle onderhandelingen met Dankers zijn opgeschort omdat het bedrijf een aanvraag bij de provincie voor een natuurvergunning actief heeft ingetrokken. De bewuste vergunning is nodig om als gemeente te kunnen optreden tegen de geuroverlast.

De door Dankers aangevraagde omgevingsvergunning voor de bouw van een schoorsteen met bijgebouwen neemt de gemeente niet meer in behandeling.

Wij hebben nooit afspraken gemaakt met de gemeente over een milieuvergunning (Martien Dankers – Dankers Bio Energy)

Dankers zegt dat de natuurvergunning (ook wel stikstofvergunning genoemd) niet nodig is als het bedrijf er voor zorgt dat er minder ammoniak wordt uitgestoten. ‘Wij hebben nooit afspraken gemaakt met de gemeente over een natuurvergunning (enkel over een omgevingsvergunning, red.). Dat kan ook helemaal niet. Niet de gemeente, maar de provincie is het bevoegd gezag ten aanzien van de natuurvergunning’, stelt het bedrijf in een persbericht.

Wethouder Schmaal weerspreekt dit en zegt dat er wel degelijk afspraken met Dankers zijn gemaakt over de natuurvergunning.

Zonnepark

Dankers en de gemeente spreken ook nog over een tweede oplossing voor het geurprobleem. Namelijk de aanleg van een zonnepark van 189 hectare op het terrein van Dankers. Zonneparkexploitant Powerfield uit Groningen zou met Dankers hebben afgesproken dat als het park wordt gebouwd de mestvegister buiten bedrijf wordt gesteld.

We hebben een aantal concepten heen en weer gestuurd, maar er was zeker nog geen besluit (Henk Jan Schmaal – wethouder Veendam)

Volgens Dankers zouden de gesprekken met de gemeente Veendam hierover al in een ver gevorderd stadium zijn, maar wethouder Schmaal spreekt dit tegen. ‘We hebben een aantal concepten heen en weer gestuurd, maar er was zeker nog geen besluit. Bovendien gaan wij er ook niet over. Een dergelijk initiatief moet onder andere nog aan de zonnevisie worden getoetst, die de raad nog vast moeten stellen’, zegt Schmaal.

‘Gemeente is onbetrouwbaar en onzorgvuldig’

Dankers noemt in het verstuurde persbericht het college van de gemeente Veendam onbetrouwbaar en onzorgvuldig in het hele proces. Het bedrijf is in beroep gegaan tegen het stopzetten van de aanvraag voor een omgevingsvergunning.

‘Daar waar de oplossing voor de geurproblematiek zoals deze door de omwonenden wordt ervaren binnen handbereik was, trekt de gemeente de stekker eruit. Over het vervolg laat zij zowel ons als de omgeving in het ongewis. Wij betreuren dat zeer. Helaas rest ons nu niets anders dan ons weer concentreren op het volledig continueren van de huidige bedrijfsvoering. De gemeente laat ons geen andere keuze. Wij hopen echter dat de gemeente weer met ons de dialoog wil aangaan over de geurklachten.’

De gemeente heeft inmiddels externe expertise ingewonnen om de ontstane situatie te beoordelen.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal