Direct naar de inhoud.

Vier Groninger gemeenten starten onderzoek naar onteigening Joods bezit

  • door:
  • op:
Voormalige-synagoge-en-rabbinaatshuis-in-de-Bosstraat-in-Winschoten | Foto: Gemeente Oldambt

REGIO – De gemeenten Veendam, Oldambt, Westerkwartier en Het Hogeland zijn een onderzoek gestart naar de rol van gemeenten in het onteigenen van Joods bezit in de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast onderzoeken ze ook het mogelijk naheffen van (gemeentelijke) belastingen bij Joden ten tijde van de oorlog. 

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een team van mensen die voornamelijk gespecialiseerd zijn in de geschiedenis van het Groningse platteland. De hoofdonderzoeker is Richard Paping, Universitair Hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Groningen. Verder bestaat de onderzoeksgroep uit historisch onderzoekers Jeroen Benders, Daniël Broersma en Owen Duijvendak

Verkaufsbücher

De directe aanleiding van het onderzoek is publicatie van de zogenaamde ‘Verkaufsbücher’ door het Nationaal Archief. Hieruit blijkt dat er ook in Groningse gemeenten tussen 1940 en 1945 Joods bezit onteigend is. In mei besloten de colleges van de gemeenten Oldambt, Veendam en Westerkwartier hier onderzoek naar te doen. Zo willen de gemeenten helderheid geven naar hun eigen handelen. Gemeente Het Hogeland sloot later aan.

Naar verwachting is het onderzoek in juni 2022 afgerond.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal