Direct naar de inhoud.

Wachttijd van vier jaar voor sociale huurwoning, Borger-Odoorn zoekt naar oplossingen

  • door:
  • op:
Het gemeentehuis van Borger-Odoorn. Foto: Steven Stegen/RTV Drenthe

BORGER-ODOORN – In de gemeente Borger-Odoorn is er op dit moment een gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning van 3 jaar en 11 maanden. In totaal wachten op dit moment 367 mensen in de gemeente op een beschikbare woning. Ook de gemeente ziet dit als problematisch en zoekt naar oplossingen. De gemeente laat dit weten na aanleiding van schriftelijke vragen van de CDA fractie.

De gemeente is na de vragen van het CDA het gesprek aangegaan met de woningbouwcorporaties Lefier en Woonservice. “Zij zien onze gemeente op dit moment als krimpgemeente en gaan daarom op dit moment niet bouwen. Ze zetten liever in op verduurzaming van de woningen die er al zijn,” zo laat wethouder Nynke Houwing van wonen weten tijdens het tweewekelijkse persmoment.

Draagvlak voor statushouders

Toch komt er nog wel wat op Borger-Odoorn af, nu er ook wordt gevraagd om opnieuw statushouders te plaatsen. “Ik kan mij goed voorstellen dat mensen die al lang op een wachtlijst staan en zien dat statushouders voorrang krijgen teleurgesteld raken. We moeten uitkijken dat het draagvlak voor statushouders niet gaat afnemen.”

Ook in andere gemeentes speelt het probleem van de lange wachtlijsten. “Ik maak mij hier bijna elke dag zorgen om. We gaan binnenkort in gesprek met Coevorden en Emmen om te kijken hoe we dit gezamenlijk kunnen gaan invullen,” zo laat Houwing weten.

Gesprek met particuliere sector

Het college van Borger-Odoorn kijkt ondertussen ook zelf naar mogelijke oplossingen. Daarvoor gaat het in gesprek met ontwikkelaars in de particuliere sector. “Een tweetal voorbeelden hiervan zijn ‘de Gloep’ in Exloo en ‘Zomers’ in Klijndijk, waar koop en huur voor diverse doelgroepen wordt aangeboden.”

Het ontwerp van het project ‘De Gloep’ wat Borger-Odoorn als voorbeeld noemt.  (foto: Janet Oortwijn / RTVDrenthe)

Daalkampen

Andere opties worden op dit moment nog bekeken. “We kijken of we bijvoorbeeld het bestemmingsplan voor Daalkampen III in Borger nog moeten aanpassen zodat daar sociale huurwoningen geplaatst kunnen worden. En zo kijken we ook naar oplossingen in Nieuw Buinen,” zo sluit Houwing af.

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal