Direct naar de inhoud.

Energieneutraal tiny house laat mogelijkheden van waterstof zien in Valthe

  • door:
  • op:
Het tiny waterstof house stond eerder al in Hoogeveen. Foto: Josien Feitsma / RTV Drenthe

VALTHE – Het energie neutrale tiny house die draait op waterstof is bezig met een tour langs verschillende Drentse gemeentes. Deze week staat het tiny house op het perron in Valthe. Het tiny house gemaakt door leerlingen van het Alfa-college in Hoogeveen wordt woensdagavond bezocht door burgemeester Jan Seton van Borger-Odoorn. 

Seton maakt daar kennis met ondernemers die zich het afgelopen jaar hebben aangemeld als Cittaslow-supporter. De burgemeester gaat met de ondernemers in gesprek over hun gezamenlijke ambities en hoe we met elkaar van de gemeente een fijne plek maken om te leven. Het tiny waterstof house staat daarbij volgens de gemeente symbool voor de belangrijke speerpunten van Cittaslow: duurzame ontwikkeling, milieubewustzijn en innovatieve ontwikkeling.

Volgens Seton is het een unieke kans om een vooruitstrevend en duurzaam project een week lang in de gemeente te hebben. “We zien dat de energietransitie uitdaagt om ontwikkelingen toe te passen die tot
de verbeelding spreken. In Valthe kunnen we het nu met eigen ogen zien en kennis opdoen over
deze nieuwe energietoepassingen.”

Demonstratie

In het tiny house demonstreren de studenten twee verschillende waterstofsystemen: een
waterstof cv-installatie en een zelfvoorzienende installatie die waterstof maakt met de elektriciteit
van de zonnepanelen op het dak. Het project draagt bij aan de landelijke opgave van de
energietransitie en kan laten zien dat waterstof in de gebouwde omgeving een volwaardig
alternatief is in de energietransitie.

Lespakketten

Bij het Waterstof Tiny House wordt een lespakket ontwikkeld voor verschillende onderwijsniveaus, met als doel jongeren te interesseren voor techniek. De woning, circulair gebouwd door studenten van Alfa-college in Hoogeveen, als onderdeel van de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe, maakt een tour langs de zes deelnemende gemeenten. Naast Borger-Odoorn zijn dat Hardenberg, Hoogeveen, Emmen, Aa en Hunze en Coevorden.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal