Direct naar de inhoud.

Borger-Odoorn plant appelbomen bij tien basisscholen na idee kinderraad

  • door:
  • op:
De kinderen van groep 8 van Obs de Weiert samen met burgemeester Jan Seton bij de boom. Foto: Jelmer Wijnstra / RTV1

ODOORN – Bij tien basisscholen in Borger-Odoorn heeft de gemeente de laatste anderhalve week appelbomen geplant. Dit na een initiatief van de Kinderraad. Burgemeester Jan Seton plantte vrijdagmiddag de laatste boom samen met kinderburgermeester Sterre de Jong op Obs de Weiert in Odoorn.

Seton liet de kinderen van groep 8 weten dat hij het bijzonder vind dat een wens van hun zelf nu tot uitvoering komt. ‘Je kan van de appelboom ook eten,’ zo zei Seton. Toch was dat volgens juf Ellen niet helemaal het geval. ‘De boom die we planten is lekker om bijvoorbeeld appelmoes of appeltaart van te maken, maar om het zo te eten is hij nogal zuur.’

Honderd jaar oud

De boom die geplant werd in Odoorn is namelijk een Schone van Boskoop. Op andere scholen werden ook de Notarisappel en de Zoete Kroon geplant. De burgemeester zelf hoefde bij het planten niet te helpen want dat deden de kinderen zelf. Ook de verzorging van de boom doen de leerlingen zelf. ‘Als je dat goed doet kan deze boom wel honderd jaar oud worden,’ zo vertelde Seton.

De appelboom wordt door de leerlingen van groep 8 geplant. Foto: Jelmer Wijnstra / RTV1

Trotse kinderburgemeester

Kinderburgermeester Sterre de Jong vond het bijzonder dat na een idee van de kinderraad nu bij verschillende scholen bomen worden geplant. ‘Speciaal dat er naar je geluisterd wordt en dat ik dit mag doen op mijn eigen school. Ik weet het niet helemaal zeker, maar volgens mij is dit het eerste idee dat ik ook verwezenlijkt zie worden.’ Sterre hoopt dan ook dat de andere ideeën zoals uitdagende speeltoestellen en een fietsenmaker die langs komt bij de verschillende scholen voor een check van de lampen en de remmen ook verwezenlijkt kan gaan worden.

Met de bomen wil de kinderraad een bijdrage leveren aan een groenere leefomgeving en aandacht vragen voor het bevorderen van de biodiversiteit. Daardoor zijn er bij de boom ook bloemenzaadjes geplant. Komende winter gaat de gemeente Borger-Odoorn ook op de andere scholen nog bomen planten.

 

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal