Direct naar de inhoud.

Kinderen en ouderen zoeken verbinding in Praothuus Valthe: ‘Volgende keer doen wij een spreekbeurt’

  • door:
  • op:

VALTHE – Eén keer in de twee weken komen ouderen uit Valthe bijeen in het Dorpshuis voor het Praothuus, maar gisteren liepen jong en oud door elkaar heen. Om de verbinding tussen jong en oud te zoeken waren de leerling van groep 5 en 6 van Obs de Linderakkers te gast in het dorpshuis.

Die verbinding was vanaf minuut één gevonden. Terwijl de kinderen genoten van hun beker limonade en de ouderen van het bakje koffie stelden de kinderen zich allemaal voor. Daarna werd er door de ouderen ook nog echt wat geleerd.

Wat is een zeekomkommer?

Twee leerlingen deden de spreekbeurt die zij eerder in de klas deden namelijk nog eens over voor de ouderen. Er werd goed opgelet want met een quiz aan het eind wil je natuurlijk geen modderfiguur slaan. Vooral bij de spreekbeurt over de zeekomkommer zat iedereen op het puntje van de stoel. Zo kwamen de ouderen erachter dat de zeekomkommer de stofzuiger van de zee is, maar ook dat het gif wat zij bij zich dragen helpt tegen kanker en gewrichtspijn.

‘We hopen dat ze zien hoe leuk en gezellig het is en dat ze blijven komen.’

Annemieke de Waal – Coördinator Praothuus

Coördinator van het Praothuus Eefje Warrink genoot zichtbaar van alles wat de kinderen lieten zien. ‘Als je ziet hoe makkelijk die verbinding vandaag wordt gemaakt, dat is toch fantastisch. Ouderen hebben wel eens het gevoel dat ze er niet bij horen. Dit is denk ik een heel goed middel om de groepen samen te brengen.’

Corona heeft nog altijd impact

Warrink zette in 2019 samen met Annemieke de Waal het Praothuus op. ‘Ik wilde vooral mensen leren kennen,’ zo vertelt De Waal die oorspronkelijk uit de omgeving Bennekom komt. ‘Eén keer in de twee weken op donderdagmorgen drinken we met z’n allen een kopje koffie. Kletsen we lekker bij, maar we spelen ook spelletjes of nodigen een gastspreker uit zoals de wijkagent.’

Nu het Praothuus bijna twee jaar heeft stil gestaan door corona merken ze dat ouderen nog altijd huiverig zijn om terug te komen. ‘Je hebt toch te maken met een kwetsbare doelgroep. Voorheen hadden we altijd een man of twintig. Na corona zijn dat er nog vijftien. Vandaag zijn het er wat meer. We hopen dat ze zien hoe leuk en gezellig het is en dat ze blijven komen.’

Goed om verbinding te maken

Na een gezamenlijke dans op het Koningsspelen nummer FitTop10 en een lied gezongen door een van de leerlingen was het tijd voor spelletjes. In de ene hoek zaten wat oudere mannen te dammen tegen een aantal kinderen. Verderop werd er vier op een rij gespeeld en in de andere hoek waren kinderen en ouderen aan het proberen elkaar te frustreren met een potje ‘Mens Erger je Niet’. Vooraan in de zaal schoven de houten schijven je om de oren tijdens een potje sjoelen.

‘We moeten dit vaker doen,’ zegt een van de leerlingen die een potje ‘Mens Erger je Niet’ aan het spelen is. De twee dames die bij hem aan tafel zitten knikken bevestigend . ‘Het is goed om die verbinding te maken. Misschien kunnen we nog wel eens samen dit spelletje spelen.’

Vervolg?

Een wat oudere man die oorspronkelijk uit Papendrecht komt geeft aan dat hij blij is om te zien hoe vrij de jeugd is. ‘In mijn tijd op de basisschool werd alles er gewoon ingestampt en had de meester of juf nog zo’n lange lat. Ik vind het heel fijn om te zien hoe deze kinderen ook zelf iets kunnen voorstellen.’

Na bijna twee uur zit de gezellige ochtend er op, maar niet voordat er nog samen een ijsje is gegeten. Gelijk wordt er ook geopperd om dit nog eens te organiseren. ‘Misschien kunnen wij dan op school komen en dat wij dan een spreekbeurt geven.’ De kinderen zullen ze met open armen ontvangen.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal