Direct naar de inhoud.

Teleurstelling bij Energie Coöperatie Valthe na afwijzing Rijk voor subsidie Aardgasvrije Wijken

  • door:
  • op:
Aardgas Foto: Pixabay

VALTHE – De Energie Coöperatie Valthe (ECV) valt buiten de boot bij de Pilot Aardgasvrije Wijken. Het Rijk heeft de subsidieaanvraag van de ECV en de gemeente Borger-Odoorn afgewezen. Voor de ECV is dat een enorme teleurstelling.  

‘We gaan nu eerst even genieten van het lentezonnetje en uithuilen, maar daarna gaan we de koppen bij elkaar steken over hoe nu verder,’ zo vertelt Renske Bouman van de ECV. Op veel punten kreeg de ECV lovende kritieken. ‘Ze waren erg enthousiast over hoe breed het gedragen werd in het dorp en hoe we samenwerkten met de gemeente.’

Valthe kon volgens het Rijk dan ook een goed voorbeeld zijn voor andere landelijke kernen. ‘In een stad waar de huizen dicht op elkaar staan kun je warmtenetten aan leggen, dat is hier niet mogelijk.’

Lovende kritieken, maar toch een afwijzing

Door de lovende kritieken snapt de ECV de afwijzing ook niet helemaal. De ECV wilde met de subsidie een technisch en financieel duurzaam plan met de verschillende huishoudens in het dorp gaan opstellen. Om ze vervolgens ook financieel bij te staan met de uitvoering van dat plan. Daarbij ging het om bijvoorbeeld elektrisch koken en hybride warmtepompen. ‘Dat zou betekenen dat wij in 2030 aardgasvrij ready zouden zijn als dorp, maar dat moest volledige aardgasvrij zijn,’ aldus Bouman.

En juist daar schuurt het volgens de ECV. In deze derde ronde van de Pilot Aardgasvrije Wijken wilde het Rijk juist focussen op de hybride warmtepomp. ‘Daar komt altijd nog wat gas bij kijken.’ Aardgasvrij had wel gekund met waterstof. ‘Volledig op waterstof is voor ons een langetermijnplanning. Het is nu nog te onbekend en te duur.’

Rijk wil succesgarantie

Het andere kritiekpunt van het Rijk was dat mensen alsnog een heel deel zelf moeten betalen. ‘Daarvoor wilden wij kijken naar andere subsidies zoals bijvoorbeeld voor isolatie. Die subsidies mag je stapelen.’ Het Rijk wees het echter af omdat het niet honderd procent zekerheid had dat mensen dit ook wilden. ‘Het Rijk ziet het ook als een experiment van hoe kunnen we mensen meekrijgen in de doelstellingen. Op deze manier is het alleen geen experiment, want ze hebben dus zekerheid nodig dat het gaat lukken. Ik zie dat dan ook als een non-argument.’

Ook de gemeente is teleurgesteld over de afwijzing van het Rijk. ‘Valthe had een prachtig voorbeeld kunnen worden van hoe we onze dorpen aardgasvrij hadden kunnen maken. In onze ogen was het een hele goede aanvraag. Echt heel teleurstellend,’ aldus wethouder Freek Buijtelaar.

Hoe nu verder?

De ECV gaat nu niet bij de pakken neerzitten. ‘Het vraagstuk van de transitie blijft op ons afkomen dus achterover leunen heeft geen zin. Aan de voorkant van die transitie heb je meer kans op subsidie dan de achterkant. Misschien zijn er Europees ook wel subsidies. We gaan er eens rustig naar kijken. We zijn er dan ook niet afhankelijk van want uiteindelijk moeten het toch gebeuren,’ zo sluit Bouman af.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal