Direct naar de inhoud.

Raad Borger-Odoorn schrikt van TNO-rapport en wil energiearmoede aanpakken

  • door:
  • op:
Foto: Steven Stegen/RTV Drenthe

Recent onderzoek van TNO heeft uitgewezen dat 1 op de 11 inwoners in Borger-Odoorn te maken heeft met energiearmoede. De gemeenteraad is van het rapport geschrokken. Leefbaar, PvdA, Gemeentebelangen, GroenLinks, CDA, ChristenUnie en D66 kwamen gisteren met een motie tijdens de gemeenteraad en willen het probleem gaan aanpakken. 

Liefst 8 procent van de inwoners heeft te weinig geld om de energierekening te kunnen betalen. Daarmee is Borger-Odoorn op Emmen na, de gemeente met de grootste energiearmoede. Vooral in het Veenkoloniaal gebied kleurt de kaart diep donkerrood. Terwijl juist in deze regio veel energie opgewekt wordt met onder andere zonneweides, maar ook het windpark. De inwoners profiteren daar niet van mee.

VVD ondertekent niet

De VVD ondertekende als enige partij in de raad niet. “Dat betekent niet dat wij energiearmoede niet belangrijk vinden,” zo liet fractievoorzitter Erik Huizing weten. “Wij willen er graag een bespreekstuk van maken en als ook wij hadden ondertekent was het een hamerstuk geworden.” GroenLinks liet weten dat het misschien wel beter was geweest. “We moeten niet meer praten, maar doen.”

De VVD vraagt zich echter af of een motie wel het juiste middel is. “Het probleem is niet nieuw en we gaan het vanavond ook zeker niet oplossen.” Wel is de partij van mening dat er iets moet gaan gebeuren.

Privacywetgeving een probleem

In de motie vragen de partijen aan het college om in kaart te brengen hoe de groep die in energiearmoede leeft er in Borger-Odoorn uitziet. Ook willen zij dat de gemeente onderzoekt welke groepen risico lopen op energiearmoede. Voor 1 januari willen de partijen antwoorden van het college.

Volgens wethouder Nynke Houwing van economie is het echter lastig om deze groep in beeld te brengen in verband met de privacywetgeving. Daarnaast vraagt de wethouder zich af of zo’n eigen onderzoek meer informatie gaat opleveren dan het onderzoek van TNO. “Een groot onderzoek kost geld en menskracht. Het is nog maar de vraag of dat in dat in deze tijd lukt is en of we een onderzoeksbureau kunnen vinden.”

Belofte van memo

Het kabinet kwam gisteren met het bericht ook te gaan kijken naar de stijging van de energieprijzen en hier iets aan te willen doen. Houwing wil dit dan ook afwachten. “Ik wil niet voor de muziek uitlopen. Het Rijk is eerst aan zet.” Houwing kwam wel met de belofte om vanuit de Regiodeal Zuidoost Drenthe iets te willen doen aan vroegtijdig signaleren. “Als mensen hun rekeningen niet meer kunnen betalen, is het belangrijk die vroeg in beeld te hebben.”

Eerder op de avond beloofde wethouder Freek Buijtelaar al binnen vier weken met een memo te komen richting de raad over verduurzaming en isolatie. Met de belofte dat de gemeente in de memo ook gaat kijken hoe om te gaan met energiearmoede trok Leefbaar als hoofdindiener de motie in. “Als we daar niet tevreden over zijn, komen we opnieuw met een motie,” zo liet Bernard Jansen van Leefbaar weten.

 

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal