Direct naar de inhoud.

Quote 500: De op één na rijkste van het land is een oud-Knoalster

  • door:
  • op:
Remon Vos. F: ANP via RTV Noord

STADSKANAAL – Een geboren Oost-Groninger als de op één na rijkste van Nederland. Vastgoedkoning Remon Vos is dit jaar gestegen naar nummer twee van de Quote500, de lijst van superrijken. Vos mag dan de rijkste man van het land zijn, hij moet het doen met een tweede plek achter Heineken-voorvrouw Charlene de Carvalho, goed voor 13,5 aan biermiljarden.

Superrijken 18 procent rijker

Het magazine Quote publiceerde dinsdag de jaarlijkse ranglijst van geslaagde ondernemers, vastgoedbezitters en vermogende families. Deze 500 rijkaards zijn het afgelopen jaar 18 procent rijker geworden en bezitten samen een vermogen van 220 miljard. Opvallend is het recordaantal van 45 miljardairs op de lijst.
Nummer twee Remon Vos (51) doet in vastgoed en heeft daarmee volgens Quote 5,7 miljard vergaard. Dat doet hij vooral in Oost-Europa met zijn bedrijf CTP waarmee hij investeert in nieuwbouwprojecten voor woningen, winkelcentra en bedrijven.

Van telefoonverkoper tot vastgoedmagnaat

Vos groeide op in Stadskanaal en Winschoten, werkte in de telefoonzaak van zijn vader en belandde in Tsjechisch vastgoed via de Groningse advocaat wijlen Eddy Maas. Vos doet niet alleen zaken in Tsjechië, hij woont er ook, op een landgoed van tien bij tien kilometer, samen met zijn vrouw Carolien, dochter van een oud-schoolmeester in Heiligerlee.
Met zijn privévliegtuig, een zwarte Gulfstream, verplaatst Vos zich door Europa van nieuwbouwproject naar nieuwbouwproject. Vos heeft CTP onlangs naar de Amsterdamse effectenbeurs gebracht om zo nog wat groeigeld aan te trekken, om bijvoorbeeld in Egypte verder te werken aan zijn imperium.

Auto-importeur en handelaar in stierensperma

De tweede noordeling vinden we op plek 15 en heet Wijnand Pon (77), auto-importeur en handelaar in stierensperma, met als basis voor die laatste activiteit een boerderij nabij Garnwerd. Pon kon het afgelopen jaar tien procent bij zijn vermogen plussen en heeft nu 2,2 miljard op zijn naam staan. Mede door het toevoegen van Swapfiets, de abonnementsfiets met de blauwe voorband, aan het Pon-zakelijk bouwwerk.
De Swapfiets draagt bij aan het succes van de tweede Groninger op de lijst
F: RTV Noord

Bakkers en handelaren

Het Stadskanaalster bakkersduo Jan (70) en Frits (65) Borgesius is vijftig plekken gestegen naar nr 297. Samen zijn ze goed voor 175 miljoen.
Dit is een artikel van RTV Noord. RTV Noord en RTV1 werken de komende tijd nauw samen om de lokale journalistiek te versterken.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal