Direct naar de inhoud.

Verdachte van branden in Veendam waarbij brandweerman omkwam is weer vrij

  • door:
  • op:
Het uitgebrande winkelpand in de Kerkstraat in Veendam in 2010 (foto: ANP / Lex van LIeshout)

VEEMDAM – Oud-horecaondernemer René K., die verdacht wordt van betrokkenheid bij twee branden in Veendam in 2010, is vrijgelaten. Hij is nog wel verdachte.

Het Openbaar Ministerie bevestigt zijn vrijlating. K. werd ruim twee weken geleden aangehouden na een dna-match. De rechtbank, die beslist over het vrijlaten of vasthouden van een verdachte, zegt onvoldoende redenen te hebben om hem langer vast te houden.
Vanwege een veroordeling voor een ander feit moest de 43-jarige inwoner van Apeldoorn zijn dna afstaan. Er bleek een match te zijn met de sporen die elf jaar geleden na twee branden zijn veiliggesteld.

Fatale brand

In maart 2010 brandde het pand van Scheer & Foppen in de Kerkstraat af. Bij het blussen kwam de 44-jarige brandweerman Wiebe de Vries van het brandweerkorps Veendam om het leven. Hij kwam onder het puin van een instortende gevel terecht. De brand bleek aangestoken. Later die nacht was er nog een verdachte brand bij disco Party Rumors aan het Prins Hendrikplein.
De fatale brand was niet de enige in die periode. Tussen 2008 en 2010 woedden er zo’n dertig branden, waarvan een groot deel als verdacht werd aangemerkt. Het ging om branden in leegstaande bedrijfspanden, loodsen en conifeerbranden. Ook een café van René K. ging in vlammen op tijdens de brandgolf.

Gedoe met vergunningen

Nadat zijn eigen kroeg afbrandt, koopt K. een andere kroeg en bouwt die om tot feestcafé. Met de gemeente Veendam krijgt hij dan gedoe over vergunningen. Rond 2014 vertrekt K. uit Veendam. Met zijn huidige partner woont hij in Apeldoorn.
Veendam was in rep en roer na de branden. Er werd een tijdelijk politiebureau opgetuigd in de Kerkstraat en er kwamen camera’s in het centrum te hangen.

Onderzoek nog steeds bezig

De politie doet nog steeds onderzoek naar de branden, omdat na onderzoek gebleken is dat er meerdere personen bij de branden betrokken zouden zijn geweest. Vermoedelijk zitten de andere betrokkenen in de horecawereld. De politie is nog op zoek naar getuigen.
Dit is een artikel van RTV Noord en Noor Vloeimans. RTV Noord en RTV1 werken dit jaar nauw samen om zo meer lokaal nieuws te brengen-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal