Direct naar de inhoud.

Kaasletters vliegen over de toonbank: ‘We krijgen honderden bestellingen’

  • door:
  • op:
De Sinterklaasletters vliegen over de toonbank in Borger | Foto: Jeanine Hofsteenge/RTV Drenthe)
BORGER – Naast pepernoten of de ouderwetse chocoladeletter is er iets anders in Drenthe dat Sinterklaas in de schoen kan doen, namelijk een kaasletter. Een chocoladeletter, maar dan van kaas. In delicatessenwinkel De Kaasbank in Borger gaan ze als warme broodjes over de toonbank.

Met een mal steekt Erna Dekker-Leusink de letter S uit een dikke plak kaas. Zij helpt haar moeder Aaltje Leusink in de winkel, want de handgemaakte kaasletters zijn niet aan te slepen. Voor december hebben ze honderden bestellingen binnengekregen.

‘Soms zijn mensen teleurgesteld dat we hun initialen niet in de winkel hebben liggen, maar we maken ze echt alleen op bestelling’, zegt Aaltje Leusink, eigenaar van de kaaswinkel.

Buiten de koelkast

De ‘Sinterkaasletters’ lijken op een chocoladeletter, maar zijn helemaal gemaakt van kaas. Het is een tijdrovend werkje om ze te maken, want al die honderden letters worden met de hand uitgesneden Alleen voor de letter S hebben ze een mal.

Aaltje Leusink: ‘We kwamen een paar jaar geleden op het idee door een oma die voor haar kleinzoon wat anders zocht dan een chocoladeletter. Want hij lustte geen chocola. Toen hebben we geïmproviseerd en ter plekke een letter voor haar gemaakt.’

De kaasinitialen worden vacuüm in plastic verpakt. Daardoor kunnen ze buiten de koelkast bewaard worden. En kunnen ze dus ook als schoencadeau worden gebruikt.

Kaaskerstboompjes

Sinds die eerste letter heeft de verkoop van kaasletters een hoge vlucht genomen. ‘Het jaar erop gingen we ermee adverteren. Toen liep het de spuigaten uit. Er werden meer dan duizend letters besteld’, lacht Aaltje.

Daarna gingen ook de supermarkten kaasletters verkopen. Daardoor zakte de verkoop wat in, maar dit jaar moeten moeder en dochter weer flink aan de bak.

En ook voor de periode na Sinterklaas heeft Aaltje ook al creatieve ideeën met kaas: ‘We gaan van de kaasletters naar de kaaskerstboompjes. Dat is nog niet zo’n hype als de kaasletter, maar ze worden wel besteld.’

Dit is een artikel van RTV Drenthe en Jeanine Hofsteenge. RTV Drenthe en RTV1 werken de komende tijd nauw samen om meer lokaal nieuws te brengen.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal