Direct naar de inhoud.

Aardappelziekte duikt op in Veendam: verplicht twintig jaar ander gewas telen

  • door:
  • op:
F: RTV Noord
VEENDAM/REGIO – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de wratziekte geconstateerd bij aardappelen op twee landbouwpercelen in de gemeente Westerwolde. Ook op een perceel in Veendam werd de ziekte gevonden.
De getroffen aardappelrassen zijn Altus, Aventra en Festien. De NVWA heeft voor de percelen in kwestie een aardappelteeltverbod uitgevaardigd voor twintig jaar. Ook ander zogenoemd voortkwekingsmateriaal, zoals bloembollen en planten, mag er zo lang niet groeien.

Opnieuw raak

De ziekte werd in Westerwolde gevonden op minder dan 5 kilometer afstand van velden waar vorig jaarook al de wratziekte werd geconstateerd. De inspecteurs gingen dit jaar terug naar het gebied, om te onderzoeken hoe groot het probleem is in de landbouw in die omgeving. Toen kwamen drie nieuwe gevallen aan het licht, onder meer in Veendam.
Daarnaast werd in Emmen een besmet perceel gevonden. De Drentse boer meldde zelf bij de NVWA dat zijn aardappelen symptomen van de wratziekte vertoonden.

Jaarlijkse controles

In de komende maanden worden vijftig aardappelrassen onderzocht. Jaarlijks worden controles verricht om uit te vinden of wratziekte in aardappelgewassen voorkomt. Zonder maatregelen kan wratziekte snel om zich heen grijpen. ‘Naast nadelige gevolgen voor de teelt in Nederland, betekent wijdere verspreiding in een gebied ook een gevaar voor de export van pootaardappelen en ander voortkwekingsmateriaal’, aldus de keuringsdienst.

Dit is een artikel van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken dit jaar nauw samen om met lokaal nieuws te brengen.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal