Direct naar de inhoud.

Qbuzz-chauffeurs gaan vrijdagochtend actievoeren in Oost-Groningen: minder bussen

  • door:
  • op:
In december vorig jaar voerden buschauffeurs ook al actie | Foto: ANP via RTV Noord

REGIO – Vrijdag gaan chauffeurs van Qbuzz opnieuw actie voeren. Hierdoor zullen er met name in Oost-Groningen in de ochtend veel minder bussen rijden. Chauffeurs van de stations in Stadskanaal, Oude Pekela en Emmen doen mee aan de actie, omdat ze meer beveiliging willen op de bussen tussen Emmen en Ter Apel.

De bussen van actievoerende chauffeurs blijven vrijdag tussen 05.00 en 08.00 uur in de remise. ‘Daardoor zullen veel bussen in Drenthe en Groningen in de spits uitvallen’, volgens vakbond FNV.

Begin december voerden de buschauffeurs ook actie met hetzelfde doel. Ze sloegen toen drie dagen lang, meerdere bushaltes over.

Eis: beveiligers op de bus en meer toezicht bij haltes

In plaats van rijden, voeren de medewerkers van Qbuzz een overleg over andere toekomstige acties. Want naast de extra beveiliging in de bus, willen ze ook dat er extra toezicht komt bij bushaltes.

Al enkele jaren ervaren chauffeurs bij Ter Apel overlast van asielzoekers uit veilige landen. Ze weigeren te betalen, schelden buschauffeurs uit of worden agressief. Volgens de FNV maakt 90 procent van de buschauffeurs zich zorgen over hun eigen veiligheid vanwege de aanhoudende overlast.

‘Chauffeurs maken zich al zorgen, voordat ze aan de busrit beginnen’, aldus Edwin Kuiper van de FNV. ‘Terwijl ze net als iedereen normaal hun werk moeten kunnen doen, zonder zich daar op weg ernaartoe al druk om te maken.’

Staatssecretaris kwam, maar geduld is op bij buschauffeurs

Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol kwam medio juli hoogstpersoonlijk naar Emmen om over de zorgen van de buschauffeurs rondom Ter Apel te praten. Afgesproken is dat de buschauffeurs in gesprek blijven met het ministerie via de zogenaamde ketenmarinier. Samen zouden ze naar vervolgstappen kijken.

Maar het geduld is inmiddels op bij de chauffeurs: ‘Deze situatie duurt te lang’, zegt Kuiper. ‘Qbuzz is als werkgever verantwoordelijk voor een veilige werkplek. Het is tijd dat het busbedrijf zijn verantwoordelijkheid neemt.’

Qbuzz: beveiliging is niet de oplossing

Tijdens een actie van twee weken geleden zei een woordvoerder van Qbuzz dat het meesturen van beveiliging op bussen niet de oplossing is. ‘Er gaat nu al beveiliging mee met sommige pendelbussen, maar je ziet de problemen toch aanhouden’, zei Michel van der Mark van Qbuzz twee weken geleden.

‘Het is dus zeker niet alleen onze verantwoordelijkheid, want het gaat om een breder maatschappelijk probleem’ Kortom: politiek Den Haag is aan zet, stelde Qbuzz toen.

Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP) bemoeide zich er recent mee. Hij kwam met een motie die vraagt om permanente beveiliging op de buslijn van en naar Ter Apel. De motie haalde het niet: VVD, D66, CDA, ChristenUnie en SGP stemden tegen het voorstel.

Dit is een artikel van RTV Noord en Martijn Klungel. RTV1 en Noord werken de komende tijd nauw samen om meer lokaal nieuws te brengen. -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal