Direct naar de inhoud.

Borger-Odoorn over regeerakkoord: ‘We staan niet juichend langs de zijlijn’

  • door:
  • op:
Het gemeentehuis van Borger-Odoorn in Exloo. Foto: Jelmer Wijnstra / RTV1

BORGER-ODOORN – Burgemeester Jan Seton (CDA) ziet bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), maar ook bij zijn eigen college een lichte irritatie hoe landelijk naar lokaal kijkt. Wel is Borger-Odoorn blij dat de regiodeal wordt voortgezet en dat klimaatadaptatie hoog op de agenda staat.

‘Het Rijk lijkt ons steeds meer te zien als een soort overheidsloket, maar we zijn geen rijkskantoor,’ zo vertelt Seton tijdens de tweewekelijkse perslunch.

Seton ziet net als veel collega burgemeesters kansen in een vrijere rol voor gemeenten. ‘We staan veel dichter bij onze inwoners en kunnen zo veel meer gedaan krijgen dan dat ze vanuit Den Haag denken. Niet alles is slecht en het is ook geen tranendal, maar ze halen nu nog niet alles uit de positie die gemeenten kunnen invullen terwijl we wel staan te trappelen om dit te doen.’

Klimaatadaptatie en Regiodeal

Wethouder Freek Buijtelaar (Gemeentebelangen) ziet dat klimaatadaptatie volop naar voren komt in het regeerakkoord. ‘Wat mij betreft is dit hét onderwerp van de toekomst. Ik had dus ook verwacht dat dit hoog op de agenda zou komen te staan en dat ze er geld voor vrij gingen maken.’

In het regeerakkoord is ook ruimte gemaakt voor een vervolg van de Regiodeal. Hier is wethouder Nynke Houwing (VVD) maar wat blij mee. ‘Dat is echt een hele mooie.’  Met de Regiodeal is Borger-Odoorn op dit moment onder andere bezig om huizen in Tweede Exloërmond te verduurzamen.

Sigaar uit eigen doos

Op financiën is wethouder Niek Wind (Gemeentebelangen) minder optimistisch. ‘Er zijn twee kanten. Je ziet dat de Rijksbegroting omhoog gaat daardoor zal je een verhoging zien van het gemeentefonds. Dat is heel mooi, maar aan de andere kant wordt er wat aan wonen gedaan. Wat heel mooi is, maar daarvoor onttrekt het Rijk wel een miljard uit het gemeentefonds. Dus eigenlijk is het gewoon een sigaar uit eigen doos. We staan dan ook nog niet juichend langs de zijlijn.’

In januari gaat het college het regeerakkoord uitgebreider analyseren om te kijken waar de kansen liggen en wat dat betekent voor Borger Odoorn.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal