Direct naar de inhoud.

SKV-grafiek over YouTube aflevering BOOS gaat de wereld over

  • door:
  • op:
John de Mol in de uitzending van BOOS F: Rutger Breider/RTV1

VEENDAM – De uitzending van het BNNVARA programma BOOS heeft afgelopen donderdag veel tongen losgemaakt. Zo’n 9 miljoen kijkers hebben de aflevering over het grensoverschrijdend gedrag bij het tv programma The Voice of Holland al gezien. Ook kabelexploitant SKV in Veendam zag dat vele Veendammers naar de uitzending hebben gekeken.

Freddy van Egmond, werkzaam bij SKV, plaatste een grafiek waarin te zien was hoeveel dataverkeer naar de website van YouTube ging. ‘De grafiek gaat de hele wereld over!’ begint Van Egmond. ‘Veel bedrijven contacten mij over de grafiek.’ Zo benaderde ook Stratix, het grootste onderzoeksbureau voor internet in Nederland, de Veendammer over de grafiek, maar ook veel buitenlandse bedrijven hadden interesse in de Veendamse internetgrafiek.

‘De meeste providers, zoals KPN en VodafoneZiggo, laten deze grafieken niet zien. Ze noemen dat bedrijfsgeheimen, maar er is niks geheims aan vind ik.’ De providers monitoren allemaal het internetverkeer. Zo valt er te zien hoeveel procent van het internetverkeer naar Netflix, Youtube of Facebook gaat. ‘Het is enorm leuk om te zien en we hebben het systeem, dus waarom zou je het niet publiceren?’

De grafiek van SKV, waarop te zien is dat er om 16.00 uur een enorme piek te zien is F: SKV

Piek rond 16.00 uur

In de grafiek dat SKV gepubliceerd heeft is duidelijk een grote piek te zien rond 16.00 uur. ‘Normaal op een avond wordt er zo’n 2,5 gigabyte gebruikt door het YouTube-platform. Tijdens het publiceren van de BOOS aflevering wordt de 4 gigabyte aangetikt’, aldus Van Egmond. Dat is dus erg bijzonder voor een YouTube aflevering.

Van Egmond vindt het erg leuk om de data van SKV bij te houden. ‘Tijdens oud en nieuw was er erg weinig verkeer op het internet, telefonie en op de tv, maar rond middernacht ging de telefonie enorm omhoog.’ Freddy van Egmond geeft daarnaast aan dat iedereen de data in kan zien op de website van SKV. ‘Wij maken er echt geen geheim van wat er allemaal gebeurt in ons bedrijf.’

Formule 1

Voor aankomend jaar is Freddy vooral benieuwd naar wat de Formule 1 gaat doen. ‘Tijdens de finalewedstrijd had Ziggo het volledige sportkanaal opengegooid. Er keken daardoor meer mensen dan normaal uit Veendam naar Ziggo Sport.’ Voor aankomend jaar heeft het Scandinavische mediabedrijf ViaPlay de rechten van deze motorsport gekocht. ‘ViaPlay is net als Netflix een internetbron en geen televisiekanaal, ondanks dat veel mensen dat denken.’

Op dit moment heeft Netflix 25 procent van al het internetverkeer in Veendam. ‘Door ViaPlay kan dat nog veranderen als er racewedstrijden zijn. Ik verwacht dat we dan een flinke piek krijgen op het internetverkeer.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal