Direct naar de inhoud.

Regenboogpad in Stadskanaal officieel geopend: ‘Prachtig, maar jammer dat het nodig is’

  • door:
  • op:
De initiatiefnemers lopen samen met de wethouder over het nieuwe regenboogdpad | Foto: Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – Het centrum van Stadskanaal heeft er een opvallend stukje straat bij gekregen. Vandaag werd namelijk tussen de Oude Markt en de Navolaan het nieuwe regenboogpad onthuld. Het initiatief kwam van de lokale PvdA, SP en Lokaal Betrokken. Met dit pad willen ze aandacht vragen voor diversiteit en de acceptatie van de LHBTI-gemeenschap.

‘Helemaal top!’

‘Ik sta er versteld van hoe snel ze dit gelegd hebben’, zegt Jur Mellies van Lokaal Betrokken, terwijl hij over het regenboogpad loopt. ‘Het is gewoon helemaal top’, Machteld Luijken (SP) aan.

‘We hadden al langer het plan om een regenboogpad te realiseren’, vervolgt Mellies. ‘Maar aangezien het centrum nu verbouwd wordt leek ons dit het ideale moment om tot actie over te gaan. ‘Want of de aannemer nu grijze of gekleurde steentjes moet bestellen, dat maakt dan ook niet uit.’ 

Nog een regenboogpad?

De motie voor dit regenboogpad zorgde eind vorig jaar nog wel voor wat discussie in de gemeenteraad. Want:  ‘plaats je de LHBT gemeenschap in een hokje of steun je hen juist met een regenboogpad?’ Daarnaast werd er ook geopperd om het regenboogpad juist bij een school neer te leggen. Maar de indieners van de motie wilden een pad in het centrum: ‘bij een school is ook goed, maar dan is dat pad nummer twee’, zo klonk het.

Komt er wellicht nog een tweede pad? ‘Daar is nu nog geen zicht op’ aldus wethouder Goziena Brongers (CDA). ‘We zijn nu in ieder geval heel blij dat dit pad er ligt, op een mooi centraal plekje.’

Geen zebrapad

Wat opvalt is dat het pad niet over de autoweg loopt, maar alleen op het voetpad. Dit is met name gedaan om verwarring met een zebrapad te voorkomen. ‘Dat is het dus niet’, benadrukt Brongers. ‘Het is een regenboogpad, geen witte strepen, dus geen zebrapad.’

‘Stadskanaal op de goede weg’

Ook voorzitter van LHBTI Veenkoloniën, Thea de Boer, is in haar nopjes met het regenboogpad. Maar ze plaatst ook een kanttekening: ‘Ik vind het prachtig, maar eigenlijk is het jammer dat zoiets nodig is. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, wat je achtergrond, ras of geaardheid ook is.’

Ze hoopt dan ook dat dit pad de mensen herinnert aan het feit dat iedereen vrij moet zijn in zijn of haar keuzes. ‘Het begint gewoon bij respect. En als dit pad daaraan kan bijdragen, dan is Stadskanaal op de goede weg.’

 

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal