Direct naar de inhoud.

Onderhandelingen verlopen stroef in Stadskanaal: ‘Nog een hele puzzel’

  • door:
  • op:
De gemeenteraad van Stadskanaal in de Pleinzaal van het Geert Teis | Foto: Gemeente Stadskanaal

STADSKANAAL – Het kan nog wel even duren voordat de gemeente Stadskanaal een nieuw college heeft. Winnaar Lokaal Betrokken en PvdA willen vernieuwing in Stadskanaal, het liefst zonder het CDA. 

Door Hielke Bosch & Martijn Folkers

Duidelijk is geworden dat GemeenteBelangen, SP en D66 niet meepraten in de tweede informatieronde van informateur Bert Nederveen. Er wordt nu gesproken met ChristenUnie, CDA, Lokaal Betrokken, PvdA en VVD.

Grootste struikelblok: ChristenUnie wil graag met het CDA, terwijl Lokaal Betrokken en PvdA juist zonder de christendemocraten verder willen. Onder het mom van vernieuwing willen deze partijen een college met ChristenUnie, PvdA, Lokaal Betrokken en VVD.

‘Willen graag meedoen’

‘We willen graag meedoen’, zegt PvdA-voorvrouw Grietje Schipper. ‘Of wij Lokaal Betrokken stevig vasthouden? Laat ik het zo zeggen: we liggen elkaar wel. Wij zien zonder Jur geen mogelijkheid om een college in Stadskanaal te vormen en Jur ziet dat ook zo.’

Lokaal Betrokken-fractieleider Jur Mellies constateert dat het een hele tour wordt om tot een coalitie te komen. ‘Het is nog een hele puzzel’, stelt hij vast. ‘Wij zijn er helder over: we willen graag een progressief gemeentebestuur waarbij een nieuwe bestuurscultuur en een raadsbreed akkoord belangrijke punten voor ons zijn. De christelijke partijen houden aan zaken vast waar wij anders over denken. Ze hebben al wel geconstateerd dat ze niet om ons heen kunnen.’

Nog gespreksronde nodig

Het plan van informateur Nederveen was om tijdens de komende raadsvergadering van 25 april zijn advies te presenteren. Hij laat nu weten dat toch niet te gaan redden. Hij moet een tweede ronde gesprekken met de beoogde vijf partijen voeren, voordat hij tot een goed advies kan komen.

Dit betekent volgens Nederveen overigens niet dat de formatie in een impasse zit: ‘Het komt vooral door de vakantie dat het zo lang duurt. Een aantal fractievoorzitters is er daarom niet, dus daardoor is er wat vertraging.’

‘Vijf wethouders is te veel voor Stadskanaal’

Nederveen was vier jaar geleden ook al de informateur in Stadskanaal. Hij vindt de huidige onderhandelingen niet heel veel moeilijker dan in 2018, al is er volgens hem wel een klein verschil.

‘We hebben nu te maken met een soort van luxeprobleem. Er zijn maar liefst vijf partijen die in aanmerking komen voor de coalitie. Die willen natuurlijk allemaal een wethouder leveren, maar vijf wethouders is gewoon te veel in Stadskanaal. Er zal dus één moeten afvallen.’

Maar wie moet dat worden? Dat is de grote vraag waar Nederveen zich de komende weken opnieuw over zal moeten buigen. De informateur heeft als doel gesteld om tijdens de raadsvergadering op 9 mei zijn advies alsnog te presenteren.

 



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal