Direct naar de inhoud.

Teruggekeerde directeur Wedeka wil gelijk bezuinigen: ‘Het kan allemaal wel wat praktischer’

Directeur Jan Edzes van Wedeka. F: Eigen foto

REGIO – De sinds twee maanden bij Wedeka teruggekeerde directeur Jan Edzes neemt een vliegende start met het onlangs goedgekeurde ‘ombouwplan’. Op korte termijn denkt Edzes al flink wat besparingen te kunnen realiseren bij het werkvoorzieningsschap.

 Edzes wil bijvoorbeeld de samenwerking met de deelnemende gemeenten (Stadskanaal, Veendam, Westerwolde, Midden Groningen en Borger-Odoorn) intensiveren als het gaat om werkzoekenden die bij Wedeka een traject volgen. ‘Misschien kunnen we wel tot één team komen binnen de gemeentes en dan hoef ik geen manager aan te stellen bij Wedeka’, zegt Edzes.

Groenvoorziening efficiënter organiseren

Bij de groenvoorziening, die op dit moment is verdeeld over Veendam, Stadskanaal en Ter Apel, ziet Edzes ook mogelijkheden om relatief snel te kunnen besparen. ‘Wellicht dat we dat wat efficiënter kunnen organiseren. Niet elke vestiging hoeft een eigen bedrijfsbureau en een eigen technische dienst. Dat kan je allemaal wel wat praktischer aanpakken’, zegt Edzes.

Vestigingen Ter Apel samenvoegen

Tot slot denkt Edzes de samenvoeging van de industrietak, de groenvoorziening en het kringloopcentrum in Ter Apel, zoals ook beschreven staat in het ombouwplan, eerder te kunnen realiseren. ‘Ik ga niet wachten op een ombouwplan en of dat in 2026 of in 2028 nodig is. We gaan gewoon kijken hoe we dat praktisch kunnen organiseren’, zegt Edzes.

Het hoofdkantoor van Wedeka in Stadskanaal F: RTV Noord

Oekraïne heeft invloed op bedrijf

Tijdens de algemene vergadering donderdagochtend bleek dat het bedrijf, mede door een flinke compensatie van het Rijk, redelijk uit de coronacrisis is gekomen. Edzes waarschuwde hierbij wel gelijk voor de volgende crises waar het bedrijf mee te maken krijgt. ‘Oekraïne heeft direct invloed op de bedrijfsvoering van dit bedrijf’, zegt Edzes.

Er zijn problemen met grondstoffen en materialen waardoor sommige werkzaamheden wegvallen. Het inpakken van hondenkoekjes, dat gebeurt in Veendam, noemt Edzes als voorbeeld.  ‘Dat betekent dat je heel erg moet zoeken hoe je op een goede manier je mensen aan het werk houdt en daar ook nog genoeg mee verdient’, zegt Edzes.

Terug op het oude nest

Edzes werkte eerder van 2001 tot 2016 bij Wedeka en is blij om weer terug te zijn op het oude nest.  ‘Het is prachtig. Ik heb hier zestien jaar gewerkt. Het was toen een prachtig bedrijf en dat is het nog steeds. Het past mij als een warme deken’, besluit Edzes.

Dit is een artikel van RTV Noord |  RTV1 en RTV Noord werken de komende tijd nauw samen om zo meer lokaal nieuws te brengen.  

Eén reactie op “Teruggekeerde directeur Wedeka wil gelijk bezuinigen: ‘Het kan allemaal wel wat praktischer’”

  1. Dhr. Edzes wil (vertaal moet) bezuinigen. Zijn uitspraak dat je naar een goede manier op zoek moet om iedereen aan het werken te houden en ook nog goed verdient doet mijn wenkbrauwen fronsen.
    Een aantal jaren terug was hij al actief bij Wedeka als Adjunct directeur, destijds verdiende hij al meer dan de balkenende norm, had hij een exclusieve onkostenregeling en een zeer exclusieve pensioen regeling. Vervolgens de directeur geworden van Emco (Sociale werkvoorziening Emmen) en nu weer terug als Ad Interim directeur.
    Ooit deel uitgemaakt van een voorloper van de participatieraad, in gesprek met hem, de hoofd van de Sociale Zaken en wethouder Bieze (Gemeentebelangen) was hij er notabene trots op dat mensen die recht hadden op een bijstandsuitkering ontmoedigd werden om deze aan te vragen.
    Mensen een traject laten volgen, betekend vertaald meestal, mensen gratis laten werken met behoud van uitkering met daaraan gekoppeld vaak een opleiding (levert geld op (subsidies) die vaak niet veel voorstelt, en waarmee je niets kunt op de arbeidsmarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-