Direct naar de inhoud.

Stam en Schoon klaar voor WK Beachvolleybal: ‘We gaan voor een medaille’

  • door:
  • op:

DEN HAAG / ROME – Katja Stam uit Klijndijk begint morgen met haar partner Raïsa Schoon in de Italiaanse hoofdstad Rome aan het WK Beachvolleybal. Het is nog maar het eerste WK voor de dames toch zijn de verwachtingen hoog, mede door de uitstekende prestaties aan het begin van dit seizoen.

Zo werden de dames bij de Beach Pro Tour in Tlaxcala in Mexico en in Itapema in Brazilië tweede en wisten ze de allereerste Elite 16 in Rosarito te winnen. Het zorgde ook bij de speelsters zelf voor wat verbazing. ‘Ik ging er blanco in want na een lange winter trainen weet je gewoon nog niet waar je staat. Het is dan ook bizar hoe die eerste drie toernooien zijn gegaan,’ zo vertelt Stam op de campus aan het Zuiderpark in Den Haag.

Beste van de wereld

Door die prestaties zijn Stam en Schoon al zo’n anderhalve maand de nummer 1 van de wereld. ‘Dat is echt supercool. We staan nu tussen namen waar we twee jaar geleden nog heel erg tegen opkeken en naar toe wilden groeien. We zijn echt als een pijl omhoog geschoten.’ Voor nu is het doel voor het duo dan ook om daar te blijven staan. ‘Nu is het doel om elke dag weer beter te worden zodat we er blijven staan.’

De perfecte combinatie

De twee zijn nog maar 23 en 20 jaar oud en hebben dus nog een heel beachvolleybal leven voor zich. De laatste twee jaar zijn ze als een komeet op het wereldtoneel verschenen. Waarom tegenstanders  zoveel moeite met hen hebben weten ze wel. ‘Wij blijven altijd rustig,’ aldus Stam. ‘Als we het punt niet maken dan maken we het volgende wel weer en zo gaan we elke keer verder. Doordat wij die emotie niet zo tonen wordt het voor tegenstanders lastig.’

Daarnaast zijn de twee misschien wel de ideale combinatie. ‘Raïsa is wat rustiger en tactisch erg sterk,’ zo vertelt Stam. ‘Katja brengt juist veel energie en met haar lengte is ze moeilijk te verslaan aan het net,’ vult Schoon aan.’ Toch zien ze nog wel verbeterpunten. ‘De ballen die om Katja heen worden gespeeld kunnen we nog beter op anticiperen en dan ook geen uitspelen. Aanvallend kunnen we misschien met iets meer uitdaging gaan spelen. Dus wat groter met meer lopen, maar bijvoorbeeld ook een sprong setje en extra veel tweeslagen. Dan kunnen we nog meer het verschil maken tegen de wereldtop.

Het woord goud nog even vermijden

Nu het WK voor de deur staat durven de twee het woord goud nog niet in de mond te nemen. ‘Ik denk dat de top tien van de wereld op dit moment heel erg aan elkaar gewaagd is, maar na de prestaties van het begin van dit seizoen wil ik zelf voor het podium gaan,’ zo zegt Stam.

Schoon draait er in eerst instantie met wat clichés omheen. ‘Ik sta er altijd heel erg in van elke wedstrijd is weer een nieuwe wedstrijd en het draait uiteindelijk om ons zelf. Die nuchterheid wil ik ook wel graag houden.’ Om op vervolgvraag dan toch te antwoorden met: ‘Ik denk dat wij zeker wel kans maken op een medaille. ’

Of die medaille ook gepakt gaat worden moet blijken vanaf vrijdag. Dan spelen de als eerste geplaatste Stam en Schoon om 11 uur tegen de Costa Ricaanse dames Williams en Nunez. Daarna volgen nog twee poulewedstrijden. De finale met hopelijk Stam en Schoon is op zondag 19 juni.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal