Direct naar de inhoud.

College B&W actualiseert armoedebeleid

  • door:
  • op:

gemeentehuis StadskanaalSTADSKANAAL – Het college van de gemeente Stadskanaal stelt de gemeenteraad aanpassingen in het armoedebeleid voor. Daarvoor is de nota Armoedebeleid Stadskanaal opgesteld.

Het armoedebeleid moet volgens het college meer inspelen op de vraag, met maatwerk waar dat mogelijk is. Ook moet het beleid meer wijkgericht zijn van opzet, met een grotere rol voor particulier initiatief.

Daarnaast pleit het college voor meer inzet op een vroege signalering en preventie. Incidentele subsidies voor succesvolle instellingen als Stichting Leergeld en het Jeugd Sport Fonds moeten een meer structureel karakter krijgen. Daarnaast wil het college onderzoeken welke regelingen samengebracht kunnen worden om tot een specifiek pakket voor kinderen te komen.

Het college kiest met de nota voor verdere ontwikkeling van de huidige aanpak. Stadskanaal heeft al een goed gedifferentieerd minimabeleid. De gemeente weet inwoners met weinig financiële middelen of (schuld)problemen te bereiken. Beschikbare gelden zet de gemeente effectief in.

Maar na de vorige nota Armoedebeleid uit 2011 was er aanleiding het beleid te actualiseren. Dit mede als gevolg van verschuiving van taken van het Rijk naar de gemeenten, in relatie tot de Participatiewet, de Jeugdzorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Ook vanuit de samenleving is om aanpassingen van bepaalde regelingen gevraagd.

De gemeente heeft bij de totstandkoming van de nota ronde tafelgesprekken gevoerd met diverse partijen die betrokken zijn bij het armoedebeleid, waaronder de participatieraad en initiatiefnemers in de wijken. Daarbij is grondig geïnventariseerd waar het huidige armoedebeleid aanpassing vraagt.

De veranderingen in het armoedebeleid kan het college binnen het beschikbare budget realiseren. Op 22 februari besluit de gemeenteraad over de nota Armoedebeleid. Na goedkeuring van de nota door de gemeenteraad, worden de aanbevelingen vertaald in een plan van aanpak voor 2016.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal