Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

FNV slaakt noodkreet over armoede in het noorden: ze sturen ‘boodschappenlijstje’ naar minister

Foto: FNV

REGIO – De noordelijke afdeling van vakbond FNV hebben vandaag een noodkreet verstuurt naar minister Carola Schouten (ChristenUnie) over de toenemende armoede in de noordelijke provincies. Dit deed de vakbond door een zogenoemd ‘boodschappenlijstje’ naar de minister van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen te sturen. 

Op dit lijstje staan een aantal maatregelen waaronder; de verhoging van het wettelijk minimumloon naar € 14 bruto per uur, uitgaan van vertrouwen in plaats van wantrouwen tegenover de inwoners en ze vragen de minister haast maakt met de compensatie van de stijgende energielasten. De noodkreet is ondertekend door FNV Uitkeringsgerechtigden, FNV Lokaal en FNV Senioren vanuit Groningen, Friesland en Drenthe.

Het ‘boodschappenlijstje’ voor minister Schouten | Bron: FNV

‘De nood is hoog’

‘De nood is zo hoog dat een toenemend aantal mensen nauwelijks nog geld heeft voor de dagelijkse boodschappen’, aldus Maureen van der Pligt, bestuurder FNV Uitkeringsgerechtigden. ‘Ze zetten de verwarming uit om energie te besparen. Inkomsten blijven achter: het minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen stijgen nauwelijks, dus het wordt alleen maar slechter.’

‘Politiek is aan zet’

De noodkreet naar de minister is, naast het FNV, samengesteld door inwoners van Groningen, Friesland en Drenthe en ruim 25 politici van de drie noordelijke provincies. Ze staken in aanloop naar de komende gemeenteraadsverkiezingen de koppen bij elkaar, om iets te doen aan het volgens hun steeds groter wordende armoede probleem. Van der Pligt: ‘We hebben gekeken hoe vanuit de lokale politiek de ergste nood geledigd kan worden, maar die mogelijkheden zijn niet oneindig. De problematiek van toenemende armoede reikt verder dan de gemeente- en provinciegrenzen. De landelijke politiek is echt aan zet.’

 

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

1 Reactie op “FNV slaakt noodkreet over armoede in het noorden: ze sturen ‘boodschappenlijstje’ naar minister

  1. Jurrie Siepel

    Prima thema voor de lokale politiek om op in te gaan. (Beter als flyeren, en foldertjes uit te delen)
    In de gemeenteraad werd een motie van mevr. Schipper (Pvda) hierover ingediend, het college (Vvd, Cda, Cu) inclusief D66 stemden tegen deze motie (was overheidsbeleid) Opvallend dat deze motie (tijdens formeren nieuw kabinet) ter sprake kwam en dat de Pvda en Groen Links hier tegen stemden. Woorden en daden staan soms ver van elkaar af.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.