Direct naar de inhoud.

Borger-Odoorn en dorpsbedrijf tekenen contract zwembad De Zwaoi

  • door:
  • op:
De Zwaoi
De Zwaoi

VALTHERMOND – Op maandag 25 februari om 13.00 uur wordt het contract rond de overname van zwembad De Zwaoi in Valthermond getekend. Wethouder Frits Alberts en het bestuur van dorpsbedrijf De Ommezwaoi zetten dan hun handtekening. Vanaf dat moment wordt het zwembad niet langer door de gemeente Borger-Odoorn geëxploiteerd, maar door dorpsbedrijf De Ommezwaoi. Daarmee wordt een belangrijke stap gezet voor zowel de gemeente als het dorp: de gemeente kan een voorgestelde bezuiniging doorvoeren, maar tegelijkertijd zorgt het behoud van het zwembad voor leefbaarheid en gemeenschapszin in Valthermond.

Vertrouwen in plan De Ommezwaoi

Het voornemen van de gemeente leidde er vorig jaar tot genoegen van het college van B&W toe dat De Ommezwaoi met een businessplan kwam waarin ze beschreef hoe ze de exploitatie van het zwembad zou willen overnemen. Na intensief overleg met het dorpsbedrijf heeft het college van B&W het vertrouwen in dit initiatief uitgesproken. De gemeenteraad van Borger-Odoorn ging in november 2012 akkoord.

Van exploitant naar eigenaar

Het dorpsbedrijf heeft de gemeente gevraagd of zij in hun plan als uitgangspunt kunnen nemen dat de gemeente de komende twee jaar eigenaar blijft van het zwembad. De Ommezwaoi huurt het bad en neemt de volledige exploitatie over. De insteek is dat zij na de twee jaar ook eigenaar worden. Ze gedragen zich de komende twee jaar al wel als eigenaar, met alle lasten en plichten, voordat de laatste stap gezet wordt. Op die manier kan goed worden gekeken of een duurzame exploitatie (o.a. voldoende vrijwilligers, middelen en kennis) haalbaar is.

Toekomst

De overname door stichting De Ommezwaoi betekent dat het zwembad in Valthermond behouden blijft. Dit wordt gevierd met een feestelijke opening op 27 april 2013. De Ommezwaoi geeft aan: “We werken als dorpsbedrijf achter de schermen keihard om alles voor 27 april klaar te krijgen. We zijn erg onder de indruk van het grote aantal vrijwilligers die zich op alle fronten inzetten. Mede door hun inzet zou het allemaal niet mogelijk zijn. Momenteel zijn we bezig om het aanbod rondom het zwembad aantrekkelijker te maken, o.a uitbreiding van de kiosk, free wifi en verruimde openingstijden. De mogelijkheid om zwemlessen te volgen tegen een aantrekkelijk tarief behoort straks gewoon weer tot de mogelijkheden.”De Zwaoi meldt zich ook aan voor NL Doet, de grootste vrijwilligersdag van Nederland op 15 en 16 maart. Wethouder Alberts heeft al toegezegd op die dag mee te helpen met het planten van nieuwe bomen bij het zwembad.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal