Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Op ‘spoken’ jacht in verlaten fabriek Ter Apel

Dit artikel werd geplaatst in april 2013 op de oude website maar is door een serverwissel verloren gegaan. Daarom nu herplaatst.

De oude verlaten fabriek– Het jagen op spoken (als ze al bestaan) is geen alledaagse bezigheid. Toch zijn er mensen die zich hiermee bezighouden. Door het programma ‘Ghost Hunters’, een Amerikaanse paranormale reality televisie serie op de zender Syfy is het jagen op geesten uit de taboe sfeer getrokken en wordt het gezien als pseudo wetenschap. In de serie zie je hoe paranormale investigators Jason Hawes en Grant Wilson plekken bestuderen waar het zou spoken.

Medium Leon Musters en zijn team zijn geïnspireerd door het programma en trekken er regelmatig op uit in de hoop oude vervallen gebouwen te ontdekken waarvan men zegt dat het er spookt. Tijdens een radio uitzending op zaterdagmiddag bij RTV Stadskanaal kwam het onderwerp ‘ghosthunting’ aan bod en werden wij uitgenodigd om eens mee te gaan op één van zijn nachtelijke avonturen. Het ghosthunten vindt namelijk plaats tijdens in de avond cq nachtelijke uren om bijgeluiden te voorkomen.

opnamen door de gangenPresentator Bert Jan Brinkman en cameraman Pieter Tent trokken de stoute schoenen aan en besloten van het aanbod gebruik te maken om op zaterdagavond/nacht het ‘GhostMusters’ team te volgen in hun verrichtingen. Als locatie werd er gekozen voor de oude AVEBE fabriek in Ter Apel die in 1981 zijn poorten sloot. De restanten van de oude aardappelzetmeelfabriek staan er nog steeds aan de bosrand langs het Ruiten A Kanaal. De fabriek is gebouwd in 1912 en werd bekend onder de locatienaam ‘Ter Apel en Omstreken’. Onbevestigde verhalen doen de ronde dat er tijdens de 2e wereldoorlog een bombardement is uitgevoerd op de fabriek waarbij dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Sinds die tijd zou het er spoken.

halsbrekende toerenOm te kijken of er inderdaad paranormale energie aanwezig was in de oude fabriek sloten zich nog twee onderzoekteams (NPRT en PIN) aan bij Leon Musters (GM). Ook een TV-producenten team van de landelijke omroep sloot zich bij ons aan. Zo zaten wij als RTVS’ers in een bonte groep van uiteindelijk tien mensen.

Vergunning was geregeld en de lokale politie was gewaarschuwd en zo werd het onderzoek om 20.00 uur tijdens zonsondergang gestart. Het was kraakhelder en de temperatuur ging al snel richting het vriespunt. De TV producenten Nathalie en Roderick waren druk de omgeving aan het filmen en wij besloten eerst een interview te doen met Leon musters en Silvia Uil. Dit waren onze gidsen de komende uren. Straks als het donker is zou dit niet meer lukken. Gewapend met speciale meet en foto apparatuur liepen ook de teamleden van ‘Paranormal Investigators Nederland’ (PIN) de oude AVEBE fabriek in. Ook Ronny Ploeger van NPRT deed hier een eerste meting.

Rond 21.00 uur was het pikkedonker en het enige licht wat er was waren onze zaklantaarns en de verlichting van onze camera apparatuur. Wij besloten met ‘backlight’ te filmen waarvan je het resultaat ziet op onze reportagefilm. Halsbrekende toeren werden er verricht om op de meest afgelegen plekjes te komen met de speciale apparatuur. Entiteiten zouden volgens de wetenschap de temperatuur kunnen beïnvloeden. Hiervoor heeft het Ghosthunting team een warmtebeeldcamera. Ook werden er electromagnetische velden gemeten door middel van een EMF meter. Volgens leon geeft een geest of entiteit vaak een licht magnetisch veld af waardoor deze gemeten kan worden en er contact gemaakt kan worden.

Lichtbol of ORB

Lichtbol of ORB

Tijdens onze tocht door de gangen van de oude fabriek maakte Silvia foto’s met een flitslicht. Op sommige foto’s zijn lichtbollen te zien die ook wel ORBS genoemd worden. Volgens het onderzoeksteam zijn de lichtbolletjes (ORBS) pure energie deeltjes , welke niet alleen een entiteit kunnen zijn, maar soms ook gewoon stof, water, of energie uitstoten van bijv. het menselijke lichaam. Deze foto’s met lichtbollen worden momenteel onderzocht. Ook zijn er vele geluiden opgenomen die nog geanalyseerd worden door de paranormale onderzoekers. Het ghosthunters team houdt zich niet bezig met het zogeheten glaasje draaien (ouija-bord) om in contact te komen met geesten. Het advies is om dit ook nooit te doen zonder deskundige begeleiding. Dat was een hele opluchting voor ondergetekende en Pieter Tent. Wij vonden het al spannend genoeg.

Achteraf kan ik niet zeggen of we nu daadwerkelijk contact hebben gehad met ‘ronddolende zielen’ of welke entiteit dan ook. Ik kan wel zeggen dat het paranormale team getracht heeft deze aards- gebonden zielen (als ze al aanwezig waren) naar het licht te sturen. Volgens de pseudo wetenschap is dit de methode waarop een ziel die nog niet weet dat hij is overleden wordt geholpen met de overgang naar wat wij de hemel noemen. Ook zijn er enkele onverklaarbare dingen gebeurd die wij hebben mogen waarnemen. Zo was er plotseling glasgerinkel en geroffel te horen. De bolletjes op de foto’s en de vreemde stemmen op de koptelefoon van Pieter zijn camera. Onderzoek zal uitwijzen wat het team daadwerkelijk heeft gevonden. Feit blijft dat er meer is tussen hemel en aarde.  [Bert Jan Brinkman]

 

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

3 Reacties op “Op ‘spoken’ jacht in verlaten fabriek Ter Apel

 1. Tjonge…tjonge…al die Engelse woorden die gebruikt worden in deze video..
  Wees trots op je eigen taal en spreek gewoon fatsoenlijk je moerstaal.

 2. Marco van g.o.p.s.

  Geachte mensen.
  Even over orbs deze moeten zonder flits zicht baar zijn het moet zijn eigen licht afgeven foto’s met flits zijn bijna altijd stof of muggen die als reflectie terug komen.
  Een orb moet zijn eigen licht energie afgeven zonder flits van de foto camera.
  Ken het spreek woord in het Engels helaas When in doubt throw it out.
  Het staat bekend dat stofdelen raar kunnen vliegen vooral als direct na een knal foto’s gaat maken.
  Er is meer dan meten er moet met het gevoel gewerkt worden soms zelf provocatie gebruiken om de entiteit uit te dagen.
  Mijn ervaring is heel groot ik heb verschillende evp’s in mijn bestand staan waaronder twee die tegen elkaar iets aan het zeggen zijn vraag en antwoord van die twee.
  heb een foto met iets er in waar door ik de kerk moest inschakelen.
  Wil je meer weten vraag me gerust ik ben al bijna mijn hele leven bezig in dit veld.
  Mijn naam is Marco ik ben oprichter, hoofd onderzoeker van mijn paranormale groep genaamd.
  G.O.P.S. Dit is de afkorting voor Groninger Onderzoekers Paranormale Sociëteit.
  Mijn Facebook pagina adres ishttps://www.facebook.com/GOPS.Groningen deze is net in de lucht en ben er nog mee bezig om interichten maar daar kunt u mijn onderzoeken bekijken.
  Met vriendelijke groeten.
  Marco hoofd onderzoeker en oprichter Gops.

 3. We zagen je niet 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.