Direct naar de inhoud.

Burgemeester Veendam dreigt met opstappen

  • door:
  • op:
Burgemeester Meijerman van veendam (f: RTV Parkstad)
Burgemeester Meijerman van veendam (f: RTV Parkstad)

VEENDAM – Het politieke lijmen in Veendam is begonnen. Vanmorgen is er spoedoverleg op het gemeentehuis nu burgemeester Ab Meijerman aankondigt heeft op te willen stappen. Getracht wordt Meijerman aan boord te houden. “We kunnen ons in deze tijd met herindeling en andere grote problemen voor de deur, geen burgemeesterloze periode veroorloven”, zegt wethouder Klaas Steenhuis (PvdA). “We zullen alles op alles zetten de burgemeester te behouden.”

De reden van de politieke cricis in Veendam is dat tussen burgemeester Meijerman en een meerderheid van de raad een conflict is ontstaan over de bevoegdheden van de ambtenarenorganisatie De Kompanjie die voor Veendam en Pekela werkt. Meijerman: “De kans dat ik aanblijf is minder dan 50 procent. Wat mij betreft is het over en uit.”

Gemeenteraad en college van B en W van Veendam liggen al langer met elkaar in de clinch. De vraag is: wie heeft het bij het treffen van gemeenschappelijke regelingen voor het zeggen. Mag De Kompanjie eigenmachtig optreden of heeft de raad het laatste woord. De burgemeester vindt dat beslissingen genomen kunnen worden zonder toestemming van de raad. Raadsleden vinden dat De Kompanjie te veel bevoegdheden heeft gekregen. Beide partijen schakelden juristen in om hun gelijk aan te tonen. Coalitiepartij GemeenteBelangen diende maandagavond laat een motie in met de tekst dat het juridisch advies van de raad in leidend moet zijn. De motie werd met 13 stemmen voor en 6 tegen aangenomen.

Reden voor Meijerman zich op zijn positie te beraden. “We hadden een goed debat. Ik kwam de raad verregaand tegemoet. En dan komt er een motie met de titel: behoud democratie in Veendam. Een motie die heel weloverwogen wordt ingediend en door een meerderheid wordt aangenomen. Dit kwam voor mij absoluut onverwacht. Onder deze omstandigheden wil ik niet verder. Punt.”

Fractievoorzitter Christel Knot van GemeenteBelangen reageert stomverbaasd. “Dit zagen we absoluut niet aankomen. Deze reactie van de burgemeester kwam voor ons zeer onverwacht. Hij ziet dit als een motie van wantrouwen. Dat is het volstrekt niet.”

Bron: DvhN en Parkstad.nl-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal