Direct naar de inhoud.

Zware sinterklaasstorm nadert Nederland Windstoten tot 140 km/uur

  • door:
  • op:

SAM_0012WEERONLINE – Nederland krijgt vandaag te maken met een flinke sinterklaasstorm. Aan de kust kan het komen tot een zware storm, windkracht 10. Vooral de windstoten kunnen zorgen voor flinke schade, ook automobilisten in het binnenland moeten rekenen op zeer zware windstoten.

De zware storm waar Nederland vandaag mee te maken krijgt kan tot ver in de avond duren. Op de Wadden en de kop van Noord-Holland staat eind van de ochtend al een windkracht 9. Begin van de middag trekt de wind verder aan tot windkracht 10. In de loop van pakjesavond zwakt de wind wat af tot windkracht 8.
De rest van de Noordzeekust moet rekenen op windkracht 9. Ook in het binnenland waait het flink met windkracht 7 en in de kustprovincies stormachtig, kracht 8.

Windstoten tot 140 km/u
In het noordelijk kustgebied kunnen windstoten voorkomen tot 140 kilometer per uur. Ook in het binnenland zijn zeer zware windstoten van boven de 100 km/u mogelijk. De verwachting is dat de windstoten voor minder schade door vallende bomen gaat zorgen dan op 28 oktober dit jaar. Toen zaten de meeste bomen nog volop in blad.

Flinke golven en hoogwater
De westerstorm veroorzaakt op de Noordzee flinke golven van 6-10 meter hoogte. Ook zal het zeewater in het noordwestelijk kustgebied flink opgestuwd worden. Er wordt in de avond een verhoging van 2 tot 4,5 meter verwacht ten opzichte van de normale waterstand.

De piek van deze wateropzet valt samen met het moment waarop het normaal gesproken laag water is. Hierdoor wordt geen alarmpeil verwacht. De tweede helft van de avond en begin van de nacht vraagt het waterpeil in de kustgebieden echter om waakzaamheid!

Voor het eerst sinds 2002 twee zware stormen in een jaar
Het is de eerste keer sinds 2002 dat Nederland twee keer te maken krijgt met een zware storm. Nederland beleefde dit jaar ook op 28 oktober een zware storm. Toen vielen vooral veel bomen doordat het merendeel nog volop in blad zat.

In 2002 beleefden we zelfs drie zware stormen. In 13 jaren vanaf 1901 beleefden we meerdere zware stormen. In totaal kwam het tot nu toe 59 keer eerder tot een zware storm in Nederland.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal