Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Kans op zeer zware windstoten en storm

herfst_regenZeist – De wind trekt vandaag flink aan volgens de meteorlogen van weeronline.nl. Aan de kust komen eind van de middag en vanavond zeer zware windstoten voor boven de 100km/h. In het binnenland moet de avondspits rekening houden met windstoten rond 75 km/h. Op de Wadden is kans op zuiderstorm, windkracht 9! Het zwaarste windveld, met lokaal zware storm (10 Bft.) blijft op zee.

Vooral in de kustprovincies en in het IJsselmeergebied is kans op zware windstoten van 80 tot 100 km/uur. Op de Waddeneilanden komt het mogelijk tot windstoten van 110 km/uur. In de rest van het land zijn (zware) windstoten mogelijk tot circa 80 km/uur.

Vandaag en morgen: veel wind, hoge temperaturen

Vanmiddag trekken steeds meer velden sluierbewolking vanuit het westen het land in. De zon verliest steeds meer terrein en vanaf halverwege de middag kan af en toe een beetje regen vallen. Er staat vanmiddag een overwegend vrij krachtig zuidenwind, in de kustgebieden een krachtige tot harde wind, windkracht 6 tot 7.

Vanavond trekt de zuidenwind aan naar krachtig in het binnenland en stormachtig aan zee, windkracht 8. Daarbij is kans op (zware) windstoten tot 80 km/uur in het binnenland en mogelijk zeer zwaar, rond 100 km/uur aan de kust.

Het is vanavond bewolkt en vooral in de westelijke helft van het land valt af en toe regen. De temperatuur ligt vanavond met 11 graden nog wat hoger dan vanmiddag.

Ook vannacht blijft het stevig doorwaaien en valt soms een beetje regen. Kouder dan een graad of 10 wordt het niet.

Derde storm van het jaar

Mocht het vandaag komen tot storm dan is dat de derde storm van dit jaar. De eerste storm raasde over Nederland op 28 oktober. Toen werd langs de kust 11 Bft gemeten en kwamen windstoten voor van 152 km/h. Op Sinterklaasavond hadden we te maken met de tweede storm van het jaar, toen haalden we 10 Beaufort. Uit een front dat van noord naar zuid over het land trok viel hagel en daarbij kwamen de zwaarste windstoten voor van 137 km/h.

Het weer tijdens kerst: eerste kerstdag kunnen we erop uit

Kerstavond regent het nog af en toe licht. Geleidelijk zijn er wel steeds meer droge perioden. In de nacht klaart het af en toe op en koelt het af tot een graad of 7.

Eerste Kerstdag, woensdag, zijn er in de ochtend vrij veel wolkenvelden en is in de vroege ochtend in het oosten nog kans op een beetje regen. Het grootste deel van de dag verloopt droog met regelmatig zon. Bij een meest matige zuidwestenwind wordt het een graad of 9.

Tweede Kerstdag is er vrij veel bewolking. Er valt soms een klein beetje regen en tussendoor is soms de zon te zien. Het is met circa 7 graden wat frisser dan op Eerste Kerstdag.

De dagen daarna wordt er weer veel wind verwacht en zijn er perioden met regen. Pas vanaf het eerste weekend van 2014 is er weer kans op winterse kou, maar dat is nog behoorlijk onzeker.

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.