Direct naar de inhoud.

Vuurwerk afsteken

  • door:
  • op:

vuurwerktroepCOLUMN – Als het aan de burgemeester van Den Haag ligt steken we voortaan alleen nog maar vuurwerk af vanaf 23.00 uur op oudejaarsavond. Ook moeten de boetes omhoog en moet de periode waarin het vuurwerk mag worden verkocht worden verkort. “Wat ooit mooi was, is gedegenereerd”, aldus van Aartsen. Van Aartsen vindt dat de gemeenten de handen ineen moeten slaan om het kabinet hiervan te overtuigen.

Brinkieman is het hier gedeeltelijk mee eens. Als je dan zover wilt gaan als Jozias van Aartsen schaf dan de verkoop van vuurwerk aan particulieren maar helemaal af. Geen enkele verkoop meer aan consumenten. Schaar vuurwerk maar onder de wapenwet. Afgelopen ermee. Zelf vuurwerk afsteken  is zo 2013.. Degeneratie is het juiste woord. Het slaat alleen niet op het oudejaarsfeest maar op mensen die het feest vieren. Nu wil ik hier niet iedereen gaan betuttelen. Ik denk dat het merendeel van de huidige jeugd zich per definitie niet slechter gedraagt dan vroeger. Het verschil wordt vooral veroorzaakt door de uitwerking van (illegaal) vuurwerk in handen van een grote groep idioten.

Oudejaarsdag doorbrengen lijkt tegenwoordig alsof je aan het front bent in één of ander oorlogsgebied. Legaal, illegaal of zelfgemaakt. We knallen er maar op los! Daarbij komt het zelf experimenteren met zwaar chemische troep ook steeds dichterbij. Het wordt tijd dat we een nieuwe koers inslaan. Natuurlijk, dat is even slikken voor de verkopers van legaal vuurwerk. Deze mensen kunnen er ook niets aan doen en zien het als een mooie bijverdienste. Maar ruim tien miljoen euro schade door vuurwerk is toch te gek voor woorden. Uiteindelijk moeten we dat allemaal weer met elkaar betalen. We hebben straten vol met afval en milieu vervuilende meuk. Gestreste (huis)dieren en dan heb ik het nog niet eens over de slachtoffers (meestal omstanders) die de rest van hun leven lichaamsdelen moeten missen en medische zorg nodig hebben omdat ze een vuurpijl tegen zich aan hebben gekregen.

Tja, wat is het verschil nu en vroeger. In de jaren zeventig was je blij met een paar pakjes astronauten, een Romeinse kaars, zak vuurpijltjes, 100-klapper en een zakje sterretjes. En ja, ook toen waren er vuurwerkongelukken. Maar zet dat eens af tegen de zelfgemaakte

Donderslag
Kanonslag

nitraatbommen en Cobra bommen van nu!! Daar heeft de burgemeester van Den Haag dus zeker een punt. Velen kunnen zich blijkbaar niet meer houden aan de normale gedragsregels tijdens de jaarwisseling dus moeten de burgers beschermd worden tegen deze idioten. Nog een klein stukje geschiedenis. In de jaren na de tweede wereldoorlog werd er op 31 december maar weinig gebruik gemaakt van knalvuurwerk. Pas rond 1965 kwamen rotjes, zevenklappers, vuurpijlen en gillende keukenmeiden in trek. Het afsteken van kanonslagen leek heel stoer, maar werd toen vooral beschouwd als uitsloverij. Na een half uurtje was alles bekeken en ging men het huis weer in om de laatste oliebollen op te peuzelen. De Chinezen in Nederland deden het nog sneller. De uitvinders van het vuurwerk bouwden vroeg op oudejaarsavond grote stellages waar ze siervuurwerk op aanbrachten. Na de klok van middernacht staken ze dit aan en binnen vijftien minuten was alles voorbij.

vuurwerkshowLaten we deze bovenstaande ‘oude’ traditie als voorbeeld nemen. In dat geval betalen we als burger allemaal jaarlijks twee of drie euro via de gemeentelijke belasting. Stoppen dit in een vuurwerkpot en laten op oudejaarsavond klokslag middernacht dit gewoon professioneel door de gemeente regelen. Dat zal een hoop ellende en overlast schelen. Weg met de Illegale handel maar wel goede afspraken maken met de lokale vuurwerkverkopers. Daarmee pleeg je ook geen broodroof bij deze mensen. Ze kunnen zich mooi specialiseren in vuurwerkshows in hun eigen dorp/plaats of wijk (zie het maar als de paasbult traditie). Burgers kunnen dan veilig naar het centrum gaan in hun dorp of wijk en genieten van het mooi vuurwerk boven hun hoofden. Het wordt weer ouderwets gezellig in het centrum. Bovendien krijgt de hermandad het een stuk gemakkelijker want wie toch de regels aan zijn laars lapt, valt direct op en krijgt een vette boete. Velen zullen het niet met me eens zijn maar geloof me, het is inmiddels 2 voor 12 en de ergernis zal alleen nog maar toenemen. Benieuwd hoe de lokale politiek dit gaat oppakken.  Andere oplossing?  Ik hoor het graag..

Brinkieman

Bert-Jan Brinkman is redacteur van RTV 1 en schrijft de columns op persoonlijke titel-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal