Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Sociale ramp dreigt voor Oost en Zuid Groningen

Wethouder Klaas Steenhuis (f: UMCG)

Wethouder Klaas Steenhuis (f: umcg.nl)

ZUID-OOST GRONINGEN – Wethouder Jan Willem van de Kolk, voorzitter van Wedeka en wethouder gemeente Stadskanaal zei het al eerder, maar nu luidt ook Wethouder Klaas Steenhuis van de gemeente Veendam de noodklok. Oost Groningen zal zeer hard getroffen worden door de participatiewet. Gemeenten komen vanaf volgend jaar miljoenen euro’s te kort.

Steenhuis reist vandaag af vandaag naar Den Haag en legt nog eens uit aan de Tweede Kamer hoe nijpend de situatie in Oost Groningen wel is. De nieuwe wet, die per 2015 ingaat, maakt gemeenten verantwoordelijk voor de bijstand, wajongeren (jonggehandicapten) en sociale werkplaatsen (SW). “Onze regio wijkt echter af van de rest van Nederland. Gebeurt er hier niets, dan dreigt er een sociale ramp”, stelt Klaas Steenhuis vandaag in het DvhN. Hierbij maakt hij e.e.a. duidelijk aan de hand van een simpel rekensommetje. Dik 28.000 inwoners heeft Veendam, 300.000 minder dan bijvoorbeeld Utrecht, de vierde stad van ons land. Gaan er van de 328.000 Utrechters 768 naar de sociale werkplaats, Veendam komt met zijn 28.000 inwoners al op 450 man. Zij moeten de klus wel voor 1.8 miljard euro minder klaren. Dat scheelt 4000 euro per sw’er.

Voor de Oost-Groningse gemeenten is het welhaast onmogelijk het financiële verschil bij te passen. Steenhuis: “Bij ons werken 3000 mensen bij de werkplaats, 3.5 keer zoveel als het landelijke gemiddelde. Ook tellen we anderhalf keer zoveel jonggehandicapten en zijn er minder mogelijkheden op de arbeidsmarkt”. Volgens de nieuwe wet mogen er per 2015 geen nieuwe cliënten aan de slag bij de sociale werkplaatsen. Wie kan werken, moet in dienst bij een gewone baas. Werkgevers hebben in het sociaal akkoord van afgelopen voorjaar beloofd hiervoor 125.000 banen te creëren. Banen die in onze regio nog niet in de verste verte voorhanden zijn. Werkvoorzieningschappen Wedeka en Synergon zijn op dit moment samen goed voor 5 procent van de banen in onze regio.

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.