Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Volwassenenonderwijs voor mensen uit de gemeente Stadskanaal ernstig in het gedrang

GroenSTADSKANAAL – Met de bezuinigingen en veranderingen in wetgeving van de centrale overheid naar gemeenten komen een aantal belangrijke voorzieningen in het gedrang. GroenLinks Stadskanaal heeft onderzoek gedaan naar het huidige Volwassenenonderwijs in deze regio. Het betreft onderwijs voor Nederlanders van 18 jaar en ouder die laaggeletterd zijn. Op dit moment zijn naar schatting 1,3 miljoen Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar laaggeletterd of functioneel analfabeet.Stadskanaal heeft in verhouding een groot aantal laaggeletterden in de regio.

Functioneel analfabetisme wil zeggen dat mensen niet goed kunnen lezen en schrijven en daardoor moeite hebben in de huidige maatschappij te functioneren. In ons dagelijks leven wordt steeds meer per internet geregeld. Daardoor hebben mensen die laaggeletterd zijn minder mogelijkheden om hun problemen met lezen en schrijven voor anderen te verbergen.

Verder kunnen mensen die laaggeletterd zijn hun kinderen niet bijstaan met huiswerk maken, (voor)lezen en leren schrijven. De huidige maatschappij vraagt steeds meer om lees- en schrijfvaardige burgers. Mensen met functioneel analfabetisme kunnen daar niet aan voldoen. Zij kunnen geen kranten of persoonlijke post lezen. Op het werk kan het moeilijk zijn om de instructies van een leidinggevende of collega’s op te volgen. Dit kan leiden tot schaamte en onmacht. Bij het Volwassenenonderwijs werden drie jaar geleden nog 6 a 7 groepen met betaalde begeleiders ondersteund. Nu zijn er nog 2 groepen over en hebben vrijwilligers taken van professionals overgenomen.

“GroenLinks Stadskanaal vindt dit een kwalijke zaak”, aldus Doetie Ketellapper, tevens voormalig onderwijsdocent. “Het is belangrijk dat er voldoende kwaliteit en vakkennis binnen het Volwassenenonderwijs blijft. Het is van oudsher een functie op HBO-niveau met diverse gerichte cursussen en opleidingen. Dit kan niet door vrijwilligers worden overgenomen. Daarnaast zitten er verschillende niveaus in één groep. Dat werkt niet altijd bevorderlijk voor het uitleggen van de lesstof. Het vraagt gedegen voorbereiding, deskundigheid en ervaring. Wanneer met vrijwilligers wordt gewerkt, kan de kwaliteit van dit type onderwijs niet langer gewaarborgd blijven. Met de aankomende bezuinigingsmaatregelen zullen veel mensen uit onze gemeente in de problemen komen. Dat moeten we een halt toeroepen.”

Dat er nog maar 2 groepen over zijn komt niet doordat er minder mensen met functioneel analfabetisme in onze regio zijn. Vroeger werden mensen door de huisarts of vanuit Sociale Zaken doorverwezen naar het Volwassenenonderwijs. “Momenteel hanteert het Volwassenenonderwijs een passief wervingsbeleid door toedoen van gemeentelijk- en provinciaal bezuinigingsbeleid: de doelgroep moet nu zelf actie ondernemen. Daar zit een probleem: de schaamte, om toe te geven dat je niet goed kunt lezen en schrijven, is groot en dat verhoogt de drempel om aan te melden. Vroeger meldden maatschappelijk betrokken organisaties mensen aan bij het Volwassenenonderwijs maar tegenwoordig regelen de instellingen dit zelf. Of dit een positieve ontwikkeling is, wordt nog verder onderzocht.”

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.