Direct naar de inhoud.

GroenLinks bezorgd over zorg in Zuidoost-Groningen

  • door:
  • op:
Donkere tijden Refaja ziekenhuis – (F: B.J. Brinkman – RTV1)

STADSKANAAL – De Statenfractie van GroenLinks in de provincie Groningen maakt zich grote zorgen over de ontwikkelingen op het gebied van de zorg in Zuidoost-Groningen en Drenthe. Het zorgaanbod verschraalt, leefbaarheid en werkgelegenheid komen onder druk te staan. Dit mede doordat Zorggroep Treant bezig is met een herstructurering van de ziekenhuiszorg. Dat leidde al tot sluiting van afdelingen, maar het bericht dat in de ziekenhuizen van Stadskanaal, Emmen en Hoogeveen in totaal 500 banen geschrapt worden is schokkend. Als bijkomend gevolg wordt de spoedeisende hulp in Hoogeveen en Stadskanaal door basisspoedposten vervangen. Dat betekent dat ambulances niet meer bij deze ziekenhuizen terecht kunnen.

Vragen

GroenLinks statenlid Nadja Siersema – Orsel heeft over deze ontwikkelingen vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten van Groningen. “In de vragen gaat het om drie belangrijke punten”, zegt Siersema. “Heeft de provincie Groningen zicht op deze en toekomstige ontwikkelingen in de zorg en wordt het college betrokken bij het nemen van beslissingen hierin? Het sluiten van de spoedeisende hulp zal leiden tot meer drukte bij de huisartsen en andere ziekenhuizen. Wat betekent dat voor de zorg in de regio? Kunnen de ziekenhuizen en de huisartsen deze extra druk aan?”

Waarborg

Voor de ambulancezorg is de provincie medeverantwoordelijk: zij moet er op toezien dat ambulances binnen de wettelijk voorgeschreven tijden patiƫnten ophalen en afleveren bij een ziekenhuis. GroenLinks vraagt zich af of dat met het sluiten van twee afdelingen spoedeisende hulp nog wel mogelijk is. Kortom: wordt goede zorg in Zuidoost- Groningen nog gewaarborgd? GroenLinks vindt dat het tijd wordt dat niet alleen naar geld wordt gekeken, maar juist naar de kwaliteit van zorg in de regio.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal