Direct naar de inhoud.

Radio Noord heeft straks overal DAB ontvangst behalve in delen eigen provincie!

 • door:
 • op:

DAB ontvCOLUMN – Binnenkort digitaal via de ether naar Radio Noord kunnen luisteren; wie wil dat nou niet? Straks kan het, dankzij ‘Digital Audio Broadcasting’ (DAB+), oftewel digitale (ether)radio, zo kopt RTV Noord op haar website. Maar is dat zo? Brinkieman heeft onderzoek gedaan naar de ontvangst van deze DAB (Digitale Audio Broadcasting) in onze regio. Deze blijkt maar erg matig te zijn. De FM signalen zijn vele malen beter te ontvangen dan de digitale signalen.

Sinds najaar 2013 kun je de commerciële zenders al ontvangen in ons gebied via de dichtstbijzijnde DAB opstraalpunten in Emmen en Hoogezand. Begin dit jaar is hier de zendmast van Smilde (met de publieke omroep) ook nog bij gekomen. Om de radiozenders digitaal in de ether te kunnen ontvangen moet je echter wel een buitenantenne plaatsen. Ontvangst in de auto is onmogelijk in de Kanaalstreek en het gebied Westerwolde. Pas vanaf Wildervank cq TerApel gaat het enigszins lukken. DAB+ ontvangst met ingebouwde antenne lukt alleen bij ontvangst op een zeer gunstige plek zoals in een flat of op de 2e etage van een woning. En dan nog met eindeloos geduld, want de ontvanger moet precies in de juiste hoek van de kamer staan.

Op zolder voor ontvangst
Op zolder voor ontvangst

Bij DAB ontvangst is het alles of niets. Het digitale signaal is alleen hoorbaar als er dus voldoende ontvangststerkte aanwezig is. De geluidskwaliteit is dan wel erg mooi. Over een paar maanden gaat Radio Noord ook uitzenden via dit digitale radiomedium. Dan neemt het bereik sterk toe denkt hoofd techniek Jeroen Mennema van RTV Noord. “Op het DAB+ signaal kan je Radio Noord luisteren van Delfzijl tot aan Arnhem en van Urk tot aan Coevorden”, aldus Mennema.

In een groot gedeelte van de eigen provincie Groningen zal Radio Noord echter niet digitaal in de ether te ontvangen zijn en blijven de auto-luisteraars van de regionale omroepzender aangewezen op het robuuste FM signaal.

De DAB kaart
De DAB kaart

Zolang KPN Broadcast Services niets doet aan verbetering van DAB+ ontvangst in Zuidoost Groningen (en dat kan nog wel enkele jaren duren) zal digitale radio ontvangst via de ether hier slechts toebehoren aan de happy few.

Over de toekomst van de analoge FM-band wordt in 2017 een besluit van de overheid verwacht. Daarbij wordt onder andere gekeken naar het aantal huishoudens dat DAB+ uitzendingen kan ontvangen. FM- radio wordt op zijn vroegst in 2023 uitgeschakeld.

 

 
Brinkieman

Bert-Jan Brinkman is redacteur van RTV Stadskanaal en schrijft de columns op persoonlijke titel

7 reacties op “Radio Noord heeft straks overal DAB ontvangst behalve in delen eigen provincie!”

 1. volgens die kaart is zelfs op de innovatie hotspot Zernike de ontvangst nog matig !
  Agentschap zit nota bene in de stad en we zijn als laatste aan de beurt.
  Net als met fibre to the home, Ziggo heeft zelfs duitse tv-zenders niet in HD kwaliteit
  Waddenfonds ?

 2. Zelf woon ik aan de rand van Groningen in de gemeente Delfzijl en ook zijn hier de commerciële zenders met moeite op de klokradio te ontvangen en publieke al helemaal niet. Het wordt tijd voor extra steunzendmasten om de provincie Groningen dekkend te krijgen en wel zo spoedig mogelijk omdat er steeds meer stemmen opgaan voor het afschaffen van de analoge zenders.
  Dus DAB+ voor de hele provincie, of tellen we weer niet mee zoals met glasvezel enz.

 3. Ander idee zou zijn een mast in Stadskanaal, die ook een deel van NoordDuitsland meeneemt. In Duitsland is het geld op, hier de ruimte te beperkt om te zenden (Je zit dan tegen de buren aan op de frequenties van de buren.) dus waarom niet delen? Dan heb je hier ook direct een groot deel van de Duitse zenders. Regel dat eens ev’m Brinkieman 🙂

 4. Sinds 1 oktober 2015 heeft Duitsland via Aurich DAB+ zenders in gebruik genomen en zijn er nu hier 14 Duitse radiostations te ontvangen en ook binnen op de klokradio. Op mijn Yahama D-500 zijn er meer Duitse radiostations gereserveerd zoals NDR enz. Totaal heb ik nu 57 goed te ontvangen stations (Ned. + Duitsl.) en samen met de gereserveerden 98. Dit alles ten noorden van Delfzijl. Wat nog opvalt, dat de Duitsers met een hogere bit-rate uitzenden. Nu de Nederlandse zenders nog wat sterker laten uitzenden, dan kunnen we die ook binnenshuis ontvangen. Zou het dan toch nog allemaal goed komen?

 5. DAB in de auto, lekker overal Regionaal ontvangen. Nieuws uit eigen provincie. Vergeet het maar. In Limburg geen ontvangst RTV Noord.

 6. Hier geen problemen on Pekela 77 diensten Duitse zenders dab + En alle Nederlandse zenders goed te ontvangen Buten antenne 6 meter hoogte Verticaal 12 dbi versterking Passieve antenne (Zonder versterking)
  Gebruikte ontvanger Noxon usb stick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-