Direct naar de inhoud.

Onderzoek naar cybercriminaliteit: 2 Veendammers opgepakt

  • door:
  • op:
Bron: Politie Midden-Nederland

VEENDAM – In een grootschalig onderzoek naar cybercriminaliteit zijn twee Veendammers van 23 en 30 jaar oud opgepakt. De politie houdt hen verantwoordelijk voor het oplichten van ruim 200 slachtoffers, zo meldt RTV Noord.

Amersfoort en Hilversum

Eerder op 18 mei werden de eerste twee verdachten in het onderzoek aangehouden. een 21-jarige man uit Amersfoort en een 30-jarige man uit Veendam. In hun woningen, onder meer aan het Beneden Westerdiep in Veendam, werden een groot geldbedrag, dure merkkleding, auto’s, sim-kaarten, telefoons en computers in beslag genomen.

De 23-jarige verdachte uit Veendam werd later op 27 mei aangehouden. Vervolgens werden op dinsdag 2 juni nog twee verdachten aangehouden: een 23-jarige man en een 25-jarige vrouw uit Hilversum. Ook bij hen werden geldbedragen en dure merkkleding in beslag genomen.

Bij de huiszoekingen werden grote hoeveelheden geld aangetroffen (F: Politie Midden-Nederland)

Spoofing

De verdachten maakten bij het oplichten gebruik van ‘spoofing’. Dat betekent dat slachtoffers, wanneer ze gebeld werden, daadwerkelijk het nummer van de bank in beeld kregen. De politie waarschuwt dan ook steeds meer voor deze vorm van oplichting. ‘Check altijd of je echt door een medewerker van de bewuste bank gebeld bent.’

4 miljoen

De slachtoffers zijn bij elkaar ruim 4 miljoen euro kwijt. ‘Het is anders dan bij bijvoorbeeld skimmen, waarbij jouw bankpas wordt misbruikt. In dit geval hebben de mensen zelf het geld overgemaakt, dus de bank vergoedt in dit geval niks.’ aldus politiewoordvoerder  Remy van Berkesteijn tegenover RTV Noord.

De vijf verdachten zitten allemaal nog vast. Zij worden verdacht van oplichting, computervredebreuk en witwassen. De politie verwacht dat de rechtszaak tegen hen eind dit jaar van start kan gaan.

 

 

Bron: RTV Noord-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal