Direct naar de inhoud.

Vooral senioren de dupe bij uitzetten FM kabelradio

  • door:
  • op:
FM kabelradio gaat binnenkort verdwijnen via Ziggo

STADSKANAAL – Over afzienbare tijd zullen vele huishoudens in de regio Kanaalstreek niet meer kunnen beschikken over FM kabelradio. Kabelprovider Ziggo stopt namelijk met het doorgeven van FM radiozenders via de kabel.

Eerder wordt er gestopt met het doorgeven van analoge televisie via de kabel. Volgende week dinsdag 13 april wordt analoog TV kijken in de gemeente Stadskanaal en omgeving stopgezet. In navolging hierop zal ook het analoge radioaanbod via de kabel stopgezet worden. Wanneer dit precies gaat gebeuren is bij de redactie nog niet bekend.

Senioren

Vooral ouderen (opgegroeid met kabelradio) zullen dit niet plezierig vinden. Jongeren luisteren radio tegenwoordig meest via internet, maar ouderen – zeker senioren – hebben hun radio vooral gekoppeld aan de kabel. Deze groep zal nu moeten overschakelen op digitale radio. Ziggo heeft hiervoor een speciale ontvanger laten ontwikkelen. FM ontvangst via de ether blijft natuurlijk mogelijk maar daarvoor dient men te beschikken – net als vroeger – over een antenne. Zeker bij radiozenders die niet uit de omgeving komen.

DAB+

Ook kunnen senioren overwegen om nu een DAB+ radio (digitale etherradio) aan te schaffen. Maar ook hier moet een (klein) antennetje aan. Woon je in Stadskanaal heb je geluk want de publieke omroep (lees radio 5) wordt via T-DAB

KPN mast Stadskanaal. (F: B J Brinkman-RTV1)

uitgezonden vanuit de hoge KPN mast aan de Poststraat.  Antenne hiervoor heb je dus niet nodig in Stadskanaal zelf. DAB+ radio’s zijn redelijk goedkoop en hebben vaak ook een knop om FM (ether) radio te ontvangen. Het beste is om te kiezen voor een DAB/internet/FM radio. Hiermee haal je de hele wereld in huis.

RTV1 

Voor wie de lokale omroep RTV1 wil blijven ontvangen via radio in de Kanaalstreek en Hondsrug kan in de ether afstemmen op 105.3 FM, 106.2 FM, 106.9 of 106.0 FM. Het FM-kabelkanaal van RTV1 op 104.1 zal dus binnenkort wel uitgezet gaan worden. Wie in Veendam woonachtig is behoeft niets te doen. Kabelprovider SKV blijft voorlopig nog onveranderd.

RTV1 zal (zodra dit toegestaan wordt) ook te ontvangen zijn via DAB+ in de ether.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal