Direct naar de inhoud.

Ziggo gaat FM radio via de kabel uitzetten

  • door:
  • op:
DAB+ ontvanger in huiskamer – (f: BJ Brinkman – RTV1)

STADSKANAAL – Het luisteren naar radiozenders in de (analoge) FM-norm via het kabelnetwerk van Ziggo is binnenkort verleden tijd. Eerder stopte Neerlands grootste kabelboer reeds met het doorgeven van analoge TV. Ziggo gaat nu ook in haar verzorgingsgebied de FM-kabelradio uitzetten. Veel klanten van het kabelbedrijf moeten dan op zoek naar een nieuwe manier van radio luisteren meldt TotaalTV.

DAB+ 

Natuurlijk blijft Ziggo wel een radio mogelijkheid  digitaal aanbieden. Bijvoorbeeld via de tv-decoder of televisie. Elegant is dit echter niet.

Een optie voor Ziggo is om de uitzendnorm DAB+ te gaan gebruiken voor het digitaal aanbieden van radiozenders. DAB+ is de vervanger van het analoge FM in de ether. Steeds meer radiotuners die op een geluidsinstallatie aan te sluiten zijn beschikken over een antenne-ingang die ook voor een kabelbinding geschikt is. Als Ziggo een radioboeket via het eigen kabelnetwerk levert die op dezelfde frequentie als de bestaande DAB+ kanalen wordt uitgezonden, kan de huidige DAB+ apparatuur ook voor kabelontvangst gebruikt worden. Dan hoeft de abonnee geen DAB+ antenne aan de muur te hangen. (DAB+ ether-ontvangst in bijvoorbeeld Oost Groningen is ver onder de maat).

Duitsland

Dat deze manier van aanbieden van digitale kabelradio werkt, blijkt uit het aanbieden van een pakket radiozenders op het kabelnetwerk van het Duitse M-net. Na een lange periode van testuitzendingen kunnen alle klanten van M-net nu via een frequentiemux naar diverse radiozenders luisteren.

Petitie

Analoge radio bij Ziggo stopt, dat staat dus als een paal boven water. De vraag is nu alleen wanneer het kabelbedrijf de stekker uit FM-kabelradio trekt. Niet iedereen is blij met dit voornemen en daarom is er een online petitie gestart om de provider ervan te weerhouden met analoge kabelradio te gaan stoppen.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal