Direct naar de inhoud.

Biovergister Stadskanaal kampt nog steeds met stankoverlast

  • door:
  • op:

biovergister StadskanaalSTADSKANAAL – Voor 1 juni 2014 moest Bio Energie Stadskanaal maatregelen treffen om de stankoverlast in te dammen. Dat is niet gelukt. Volgens Joop Westerveld van de biovergister is er wel de wil maar is de financiering voor de aanpassing nog niet rond. Het gaat om een extra investering van 300.000 euro. Technisch is het dus geen probleem.

Wethouder Peter Gelling (GBS) zegt dat begin deze maand nieuwe snuffelmetingen zullen plaatsvinden omtrent de emissie en geur-uitstoot van de vergister langs de Van Boekerenweg. De uitkomst hiervan is bepalend voor de toekomst van de vergister die onder meer energie levert aan het Refaja ziekenhuis.

Vorig jaar hadden omwonenden geklaagd over misselijkmakende en een penetrante geur van de vergister. Als de wind vanuit het noordwesten komt is deze geur zelfs te ruiken tot in de wijken Waterland en Maarswold.
De stank is (volgens de GGD) niet schadelijk voor de volksgezondheid. Het zou vooral gaan om de uitstoot van H2S. Dit is de chemische aanduiding voor waterstofsulfide of zwavelwaterstof. Wanneer deze stof vrijkomt, is dat niet gevaarlijk voor de gezondheid. Wel blijft de stank van rotte eieren waarneembaar. De gassen die bij een biovergister wel een acuut gevaar kunnen opleveren zijn methaan, kooldioxide en blauwzuurgas.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal