Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Dijksma bezocht Vledderhuizen

OLYMPUS DIGITAL CAMERASTADSKANAAL – Staatssecretaris Dijksma bezocht op 23 juni Natte Natuurbraakpercelen langs het Pagediep te Vledderhuizen.  Al wandelend langs de percelen kreeg zij van Jan Willem Kok, voorzitter Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen, uitleg over de meerwaarde voor akkervogels van  ‘Natte Natuurbraak’ op regulier bouwland.

Het eerste positieve resultaat is al bereikt. Uit natuuronderzoek is gebleken dat de natte natuurbraak onder andere potentie heeft  voor de overwinterende akkervogels.  Het meest opvallende is de positieve rol die het vervuld als wintergebied voor de broedende Blauwe Kiekendief.

Tevens  wordt er gekeken naar het effect van  natte natuurbraak op veenoxidatie en het klimaatbestendige waterbeheer van de toekomst. Vooruitlopend op het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid vormen een 6-tal boeren een collectief en beheren deze gronden.

 

Door Nanne Sterenborg, bestuurslid ANOG en agrariër in dit gebied,  werd staatsecretaris Dijksma  geïnformeerd  over de vernieuwende groene toekomstplannen voor de ontwikkeling van de landbouw in combinatie  natuur, landschap en water.  In het zelfde gebied wordt namelijk door de ANOG  geëxperimenteerd met het aanleggen van  bloemrijke akkerranden op rijsporen en langs wijken/sloten en kopakkers  in de zetmeelaardappel percelen. Dit zorgt voor een goede bijdrage aan de stand van de akkervogels, waterkwaliteit en duurzame gewasbescherming.

Aan het eind van de wandeling ontving mevrouw Dijksma uit de handen van Jan Willem Kok een fotoboek over  het agrarisch natuurbeheer in Oost-Groningen.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.