Direct naar de inhoud.

Rode Kruis biedt extra EHBO cursussen aan in Noorden

EHBO en hulpSTADSKANAAL –  Nog goede voornemens? ‘Volg dan een EHBO-cursus’. Dat zegt het Rode Kruis in Noord Nederland. De organisatie is van mening dat veel te weinig Nederlanders een EHBO-diploma hebben, slechts zo’n 4 %. In Duitsland en Oostenrijk is dat percentage veel hoger, namelijk rond de 90%. Daarom roept het Rode Kruis mensen op een EHBO-cursus te volgen. Want hoe meer mensen weten hoe ze een medemens in nood kunnen helpen, hoe veiliger onze samenleving wordt.

Als een reanimatie binnen 6 minuten begint, verdubbelt de kans om te overleven. Dat geeft wel aan hoe belangrijk het is om iemand in je buurt te hebben die kan reanimeren. Verder blijkt uit onderzoek dat jaarlijks meer dan een miljoen mensen onnodig naar het ziekenhuis gaat; ze hadden niet hoeven komen als er eerste hulp was verleend.

Voor elk wat wils
Dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn, blijkt uit de laagdrempelige modules die het Rode Kruis heeft ontwikkeld. Mensen kunnen al thuis vanachter hun computer de eerste beginselen leren, of een snelcursus doen van 4 uur. Er zijn aparte cursussen EHBO bij Baby’s en Kinderen, reanimatiemodules, maar ook uitgebreide EHBO-cursussen. Zo kan iedereen de module kiezen die het beste bij hem of haar past. Op de website van het Rode Kruis shop.rodekruis.nl staat meer informatie. Ook kan op deze site een cursus worden gezocht in eigen buurt.

Aanbod in Groningen, Friesland en Drenthe
De komende periode heeft het Rode Kruis in Noord Nederland extra cursussen gepland in Groningen, Friesland en Drenthe. Ook wordt via de Facebook en Twitter-account van Eerste Hulp Regio Noord een actie georganiseerd, waarbij mensen een complete cursus kunnen winnen voor zichzelf en hun vrienden.
“Wij geven cursussen weg omdat wij het heel belangrijk vinden dat iedereen EHBO leert”, aldus woordvoerder Bernt Pennings van het Rode Kruis. “Waarom leren kinderen wel lezen en schrijven, maar niet hoe ze een medemens in nood kunnen helpen? Mensen zijn tegenwoordig steeds vaker aangewezen op zichzelf of hun naasten. Dan is het wel prettig als mensen weten wat ze moeten doen”.

Smartphone-app
Het Rode Kruis heeft ook een EHBO-app ontwikkeld, die gratis kan worden gedownload. De app geeft korte en bondige instructies hoe te handelen bij bepaalde verwondingen. Ook staan de dichtstbijzijnde AED-(reanimatie)apparaten erin, evenals een verbanddooschecklist.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-